Hned na úvod je třeba připomenout, že retro styl je velmi široký pojem. V jeho rámci se můžeme vydat do 60. let minulého století, ale také třeba do meziválečné Francie. Interiér inspirovaný minulými časy se obvykle rodí tak, že je člověk zapálený do určité historické éry, případně sbírá staré dekorační předměty, plechovky, pohlednice atd. Někomu se zase nelíbí strohost moderního stylu a touží po něčem útulnějším, barevnějším či originálnějším.

Důležité je, abychom jednotlivé historické styly neplácali dohromady. Když si jeden vyberete, už u něj zůstaňte. Přihlédnout by se také mělo ke stáří budovy, ve které bydlíte. V postmoderní novostavbě bude retro kuchyň působit nuceně, naopak ve starém činžáku nebo v domku v historické části města si můžete s retro prvky pohrát dosytosti.

Dát dohromady retro kuchyň tak, aby v ní všechno ladilo, ovšem není nic jednoduchého. V bazarech a internetových aukcích se dají vyšťourat stylové poličky, skříňky i doplňky, se spotřebiči je to už horší. Potřebujete samozřejmě takové, aby byly plně funkční, nikoli odepsané. Dobrou zprávou je, že výrobci se retro poptávce začali přizpůsobovat, a tak už není problém sehnat rychlovarnou konvici nebo mikrovlnku v retro provedení. Některé designové kousky ovšem mohou notně ukrojit z vaší peněženky - jako například chladnička Gorenje na obrázku vlevo.

Jestliže si dáte tu práci a budete retro kuchyň vytvářet kousek po kousku, dost na tom ušetříte, i když vám bude trvat delší dobu, než dojdete k vysněnému cíli. Když ale máte na kuchyň připravený rozpočet v rámci úspor nebo hypotéky, můžete celý plán zkonzultovat s firmami, které vyrábějí kuchyňské linky na míru. Designéři se už dneska nepodiví, když se jim svěříte s přáním vrátit se s kuchyní o padesát let zpátky. Poradí si s tím. Přijdete ale o tu vzrušující vibraci v břiše, kterou pocítíte pokaždé, když se za výlohou místního bazaru objeví kousek, jenž jste měsíc marně sháněli na internetu. Ten pocit za to delší čekání prostě stojí...