Spižírna, spíž nebo také špajzka byly výrazy pro malou místnost či komoru v blízkosti kuchyně, kde se netopilo, a proto se zde mohly skladovat potraviny všeho druhu. Dneska sice máme ledničky, ty ale nejsou nafukovací; nehledě na to, že řadě potravin vyhovují teploty okolo 10 °C a lednice je na ně moc studená.

Špajzku využijí nejen dámy, které rády zavařují a vyrábějí vlastní sirupy; spižírna přijde vhod všem, kdo nakupují v akčních slevách a hromadí doma objemná zvýhodněná balení. Pokud stavíte nebo rekonstruujete a na spižírnu myslíte, vyhraďte pro ni chladný, temný a suchý kout, kde je možnost odvětrávání. K němu poslouží malé okénko, světlík, ventilace nebo aspoň průduchy. Spíž by měla být ideálně orientována na východ nebo sever, za parných letních dnů bychom tu ale přesto měli pravidelně větrat i dveřmi.

Police ve spižírně není třeba budovat příliš široké, naopak je lepší, když nejsou širší než 30 cm, protože jinak budeme mít tendenci hromadit zásoby za sebe a místo se stane nepřehledným. Ve spíži můžeme uchovávat jak potraviny, tak všechny ostatní věci, které s nimi souvisí - kuchyňské roboty, formičky na cukroví, prázdné zavařovací sklenice atd. Ve spíži ale nikdy neskladujeme žádné chemikálie ani spreje proti hmyzu.

Kde není prostor na klasickou spíž, tam si ke skladování potravinových zásob vyhradíme jednu větší kuchyňskou skříňku. Ta by neměla sousedit se sporákem, aby nebyla vystavena vysokým teplotám. Nestavíme ji ani do blízkosti radiátoru. Ideální je, když skříňka stojí vedle vnější zdi domu, kudy v zimě částečně prostupuje chlad.