1. Jedlá soda

Jedlá soda je účinným, a přitom šetrným pomocníkem, když přijde na mastnotu. Kašičkou z jedlé sody a vody vyčistíte troubu, pekáče i mastné skvrny na sporáku, aniž byste povrch poškrábali.

2. Nenechte cákance zaschnout

Čerstvé skvrny se čistí mnohem jednodušeji než ty zaschlé. Cákance od omáčky otírejte ještě při vaření. Do hrnců, které nedáváte do myčky, nalijte horkou vodu a nechte chvíli odmočit.

3. Mixér

Novější typy mixérů umyjete v myčce, pro starší mixér je tu tip: po použití ho ihned vypláchněte, pak ho naplňte asi do dvou třetin horkou vodou s jarem a zapněte ho na půl minuty. Vyčištěno, umyto.

4. Mikrovlnka

Čištění mikrovlnky bude snazší, pokud v ní necháte 5 minut vařit misku s vodou, do které jste přidali trochu citronové šťávy nebo vinného octa. Pára uvolní nečistoty ze stěn a vy je jen jednoduše otřete hadříkem.

5. Rozbitá sklenička

Uklízení střepů je obzvláště nepříjemné, protože ty nejdrobnější střípky snadno na podlaze přehlédneme. Na pomoc si proto vezměte plátek toastového chleba a podlahu přejeďte jeho střídkou. Veškeré střípky se v ní spolehlivě zachytí.

6. Dřevěné prkénko

Přestože dřevěné prkénko drhnete jak o život, stejně z něj pořád cítíte zápach česneku a cibule. Stejně špatně se z něj dostávají i bakterie ze syrového masa, které jsou zákeřné v tom, že je ani nevidíte. Jak tedy prkénko čistit? Posypte ho kuchyňskou solí a přejíždějte po ní rozpůleným citronem. Sůl vydezinfikuje sebemenší prohlubně a citron prkénko pěkně navoní.

7. Ocet na sklo

Skleněné povrchy a okna omývejte octovou vodou; nejenže z nich odstraníte nečistoty, ale rovnou je tím i nablýskáte.