Venkovní kuchyň může být plně vybavená podobně jako ta, co máte v bytě, ale považovat za ni můžeme i otevřený krb doplněný o pracovní plochu. Na té se dá krájet chleba i zelenina do salátu, případně se sem budou pokládat mísy s pohoštěním a nápoje pro hosty. V krbu se udělá maso, na pracovní ploše studené přílohy, jde tedy o základní a nejjednodušší verzi venkovní kuchyně, ve které se dá v létě "uvařit".

Zavedením elektřiny povýšíme zahradní kuchyň o stupínek výše. Budeme potřebovat zásuvky a vypínače ve voděodolném provedení, i když kuchyň zastřešíme. Kromě spotřebičů sem umístíme pěkná a praktická svítidla, díky nimž budeme moci s rodinou sedět venku do pozdních hodin. Dalším krokem k dokonalosti je pak připojení na rozvod vody a odpadu, aby sem mohl přijít i dřez.

Celková představa o budoucí venkovní kuchyni ovlivní její umístění i styl provedení. Pokud jde o nezastřešený krb, často v kombinaci s udírnou a pecí na pizzu, budeme hledat takové místo v zahradě, kam odpoledne nebude pálit přímé slunce a kde nefouká vítr. Nutný bude i ohled na sousedy, aby jim dým nešel přímo na pověšené prádlo. Krby a pece si přímo říkají o kamenný či cihlový obklad, který bude odolný i silně reprezentativní.

Zastřešená kuchyň může být umístěna v altánu nebo podobné zahradní stavbě, z hlediska rozvodů vody a elektřiny však bývá výhodnější, pokud ji můžete "přilepit" k domu.

Pro venkovní kuchyň se často volí rustikální styl, nikde ale není psáno, že ji stylově nemůžete napojit na moderní novostavbu. I u nás už najdete firmy, které vám venkovní kuchyň navrhnou a zhotoví podle přání, záleží jen na vašich představách a finančních možnostech. Ať už však zvolíte jakýkoli styl, je třeba mu přizpůsobit i posezení, které v zahradní kuchyni nesmí chybět. Inspirujte se v naší galerii.