Pokud chystáme rekonstrukci bytu, jehož součástí je úzká kuchyňka ve tvaru nudle, měli bychom si nejprve ujasnit, co všechno od kuchyně očekáváme. Budeme tu chtít kromě vaření i stolovat, nebo se spokojíme se stolem umístěným v obývacím prostoru? Jestliže se rozhodneme pro druhou variantu, můžeme kuchyň zaplnit skříňkami po obou stranách, a vytvořit si tak linku ve tvaru U. Získáme tím dostatek pracovní plochy i úložného prostoru, přičemž skříňky na jedné straně mohou být klidně užší, než je jejich standardní velikost.

Trváte-li aspoň na malém stolku, kde si ráno vypijete kávu, můžete zauvažovat nad sklopnou deskou zavěšenou na stěně, která po zbytek dne zůstane sklopená a nebude na obtíž. Řešením je také barový pult přiražený ke zdi, jenž využijete k jednoduchému stolování i jako pracovní plochu - barové židličky budou během dne schované pod ním.

Spíše než klasické skříňky se do úzkých kuchyní hodí výsuvné a výklopné systémy, díky nimž se budete v kuchyni lépe pohybovat a budete mít o všem lepší přehled. Skříňky mohou být vyhnané až ke stropu s tím, že do nejvyšších míst uložíte kuchyňské nádobí a spotřebiče, které vytahujete jednou za uherský rok.

Opticky vytvoříte v kuchyni více prostoru, pokud zvolíte linku ve světlé barvě. Tmavší barva kratší zadní stěny místnost opticky zkrátí, kontrastní může být i podlaha. Prostor bude vzdušnější a osobitější, když mezi skříňky zakomponujete otevřené police. Sice se vám na ně nevejde tolik věcí a budete je muset častěji oprašovat, ale kuchyň s nimi nebude působit strohým a stísněným dojmem.

Velkou roli hraje také osvětlení. Malým kuchyňkám ve tvaru nudle někdy chybí okno, a tak je třeba myslet na doplňková svítidla typu světelné rampy nebo LED pásky, které osvětlí pracovní plochu linky a navodí v kuchyni útulnější atmosféru.