V jižních zemích se rajčata suší tradičně na slunci. Někdo říká, že to v našem podnebním pásu nejde, ale zrovna letos v létě to teoreticky jde. Například bloger Josef Drábek suší plátky rajčat na sítu na houby, které napřed potře olejem. Rajčata se tak k sítu nepřichytí a jsou usušená během dvou až třech dnů, v závislosti na síle plátků. Pro někoho však může být problém udržet síto s rajčaty stranou od dotěrného hmyzu a zvědavých domácích mazlíčků. Na noc by se pak měla zelenina přenést do suché místnosti, kde nebude vystavena vlhkosti, a to je další komplikace.

Zkrátka a dobře, rajčata se nám budou nejlépe sušit v sušičce nebo v troubě. Rozložit je můžeme na plech vyložený pečicím papírem nebo na mřížku, správnou teplotu ale budeme muset určit sami podle typu trouby a podle vlastní zkušenosti. Máte-li sušičku, na jejím příbalovém letáku byste měli najít doporučenou teplotu pro sušení rajčat. Nejspíš to bude něco okolo 52 °C. V troubě zkuste teplotu 60-100 °C a zapněte ventilaci nebo nechte pootevřená dvířka. Rajčata budou zvrásnělá a vysušená během 8 až 12 hodin.

Dalším bodem, v němž je každá rada drahá, je ideální tloušťka plátků, na které bychom měli rajčata před sušením nakrájet. Zlatou střední cestou je 5 mm s tím, že silnější plátky se budou sušit pomaleji, a cherry rajčátka můžeme jen přepůlit. Pro urychlení procesu sušení také vydlabejte dužninu se semínky, i když experimentům se meze nekladou.

Sušená rajčata se dají skladovat v lednici v dobře uzavřené nádobě, nebo je můžete naložit do oleje spolu s česnekem, bylinkami a chilli papričkami. Dbejte přitom na to, aby byly plátky rajčat zcela ponořené.

Tip: Kuřecí rolky se sušenými rajčaty a mozzarellou

Potřebujeme: 4 kuřecí prsa bez kosti, půl hrnku sušených rajčat v oleji, půl hrnku strouhané mozzarelly, 4 plátky prosciutta (použít lze také anglickou slaninu nebo naši šunku), pepř, sůl, bazalku

Kuřecí prsa rozklepeme a ochutíme pepřem a solí. Rajčata slijeme a promícháme s mozzarellou a bazalkou, vzniklou směs pak naneseme na kuřecí maso a opatrně zarolujeme. Rolky zabalíme do plátku prosciutta a zajistíme párátky. Opékáme v troubě nebo v pánvi na oleji, který jsme slili z rajčat, a podáváme se zeleninovým salátem.