Makové řezy se švestkami

Potřebujeme: 700 g švestek, 100 g mletého máku, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 180 g moučkového cukru, 100 g Hery nebo másla, 200 ml mléka, 1/2 prášku do pečiva Na drobenku: 70 g hrubé mouky, 50 g cukru krupice, 40 g Hery nebo másla

Do hrnce nalijeme 100 ml mléka a přisypeme mák. Za stálého míchání vaříme 2 minuty a necháme vychladnout. Změklou Heru nebo máslo utřeme s polovinou cukru a zašleháme do něj žloutky. Do směsi pak vmícháme mák se zbylým mlékem a mouku s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh a lehce ho spojíme s těstem. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče, poklademe ho půlkami švestek a posypeme drobenkou. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C dozlatova.

Švestkové růžičky

Potřebujeme: Balení listového těsta, zralé švestky, meruňkovou zavařeninu, moučkový cukr na posypání

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky o šířce 3-4 cm a délce asi 15-20 cm. Proužky potřeme zavařeninou a poklademe je plátky švestek tak, aby na jedné straně trochu přečuhovaly. Těsto se švestkami opatrně srolujeme do růžiček, na okraji přimáčkneme (můžeme zpevnit kapkou mléka nebo žloutkem) a pečeme dozlatova v košíčcích nebo ve formičkách na muffiny. Ještě horké poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Růžičky z listového těsta se dají péct i s jablky nebo třeba naslano se šunkou a sýrem.

Švestkové muffiny

Potřebujeme: 3 vejce, hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 1/2 hrnku mléka, 2 hrnky hladké mouky, asi 10 švestek, hrst vlašských ořechů, 1/2 prášku do pečiva, skořici

Vejce utřeme s cukrem, přilijeme olej a mléko a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Vymícháme hladkou hmotu, do které pak přidáme pokrájené švestky, nasekané ořechy a trošku mleté skořice. Lijeme do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny nebo do košíčků a pečeme 20 minut při teplotě 180 °C.

Švestkový přeliv na zmrzlinu

Potřebujeme: 500 g švestek, 200 g cukru krystal, vanilkový lusk nebo vanilkový cukr, skořici, 225 ml vody

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. V hlubší pánvi zahřejeme vodu s cukrem, vanilkou a skořicí. Vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí. Do vzniklého sirupu vmícháme švestky a dusíme přibližně 5-10 minut - jsou-li švestky dobře zralé, změknou rychleji. Vzniklou dobrůtku podáváme se zmrzlinou nebo s ní ochutíme tvaroh či bílý jogurt.