Kdoule jsou známé charakteristickou vůní, která připomíná tak trochu jablka, tak trochu hrušky. Je sladká a velmi intenzivní. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky kdoule do šatníku, aby provoněly prádlo a odehnaly moly. Jediná kdoule umístěná na míse provoní celou uzavřenou místnost, můžete ji klidně použít místo vonné svíčky při vytváření adventní atmosféry.

Pokud máte ostrý nůž, nakrájejte kdoule na kolečka a nechte usušit v sušičce při 40-50 °C. Voňavá sušená kolečka pak zakomponujte do vánoční výzdoby - ozdobte jimi adventní věnec, zavěste na chvojí nebo jen tak do prostoru. Vypadají půvabně a voní, i když jsou sušená.

Abychom si z kdoulí mohli připravit nějakou tu pochoutku, musíme je nechat projít varem. Kdoule před zpracováním důkladně omyjeme a otřeme papírovou utěrkou, povrch tak zbavíme jemných chloupků. Slupka je hodně tvrdá a špatně se odstraňuje (existuje druh, který má slupku měkčí, ale často narazíte na kdoule tvrdé jako kámen), odstraňovat ji ale za každou cenu nemusíme. Kdoule jen zbavíme jádřinců a dále zpracujeme.

Kdoule obsahují hodně pektinu, snadno tedy želírují a vyrobíte z nich výbornou aromatickou marmeládu. Na 2 kg kdoulí použijeme 1 kg cukru. Kdoule nakrájené na kostky zakápneme citronovou šťávou, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Pak přidáme cukr, rozmixujeme a vzniklou hmotou plníme sklenice.

Tip: Netradiční kdoulová zmrzlina

Kostky kdoule povaříme, až změknou, a dáme je zamrazit spolu s banánem nakrájeným na kolečka. Zmrzlé ovoce pak v míse rozšťoucháme vidličkou, zasypeme moučkovým cukrem a rozmixujeme s trochou smetany nebo plnotučného mléka. Vznikne tak krémová zmrzlina, kterou rovnou podáváme.