Kuchař hostitel

Řadě kuchařů a kuchařinek dělá radost, když mohou svým uměním potěšit rodinu i pozvané přátele. Rádi organizují společná setkání, přičemž pohoštění plánují týden dopředu. Často chtějí zaujmout specialitami, které jejich známí dosud neochutnali, a tak jim přijdou vhod neobvyklé kuchyňské pomůcky jako třeba sada na fondue nebo stojánek na grilování chilli papriček. Electrolux má letos v nabídce gril Plancha, se kterým váš kuchař hostitel může v bytě pořádat rovnou grilovačky: položí ho na varnou desku a připraví na něm maso i zeleninu jako v létě na chalupě.

Kuchař perfekcionista

Jsou kuchaři, kteří do pokrmů "vrážejí" všechny přísady od oka, jiní si potrpí na přesnost digitální váhy. Pokud ji ještě nemají, určitě ji rádi najdou pod stromečkem. Stejně jako sadu odměrek popsaných jak v gramech, tak v anglických uncích. Něco takového je praktické, protože se dnes často inspirujeme i recepty na zahraničních serverech a převádění jednotek zabírá čas. Perfekcionisté by mohli ocenit také vpichovací digitální teploměr, který pohlídá propečení větších kusů masa.

Kuchař "Home made"

Všichni máme rádi domácí stravu, kuchař typu "home made" se však snaží podomácku vyrobit úplně všechno: chleba, jogurt, majonézu i třeba těstoviny. Domácí produkty bývají chutnější i kvalitnější, někdy se ale potýkáme s nedostatkem potřebných nástrojů a přístrojů. K výrobě domácích klobásek potřebujeme mlýnek na maso, pro dokonalé těstoviny by to chtělo příslušný strojek. Profesionální kuchaři přitom preferují ten ruční, protože elektrický se podle jejich zkušenosti špatně čistí.

Kuchař experimentátor

Kuchař experimentátor s nadšením zkouší nové recepty a sám si je i vymýšlí, přičemž je mu jedno, že výsledek svých pokusů bude jíst nakonec sám. Radost mu uděláte exotickou kuchařkou nebo ingrediencemi, které se seženou jen ve specializovaných obchodech: pravý javorový sirup, originální italské pesto, netradiční druhy koření. Nebo mu můžete darovat už hotový kulinářský výrobek, jenž ho bude inspirovat k vlastní tvorbě. Vyzkoušel třeba pečený čaj?

Kuchař vitarián

Máte-li v rodině příznivce raw stravy, můžete vybírat mezi spiralizéry na výrobu zeleninových nudlí, sušičkami ovoce, odšťavňovači a automatickými klíčidly. Pokud je váš rozpočet vyšší, naprostou bombou bude pro zaníceného vitariána domácí lis na olej, pomocí kterého si sám připraví vlastní panenský olej z různých oříšků a semínek. Zajímavým dárkem může být i hydroponická minizahrádka pro pěstování bylinek a salátů ve vodním prostředí bez půdy za pomoci řízeného osvětlení, tepla a vlhkosti.