I kdybyste k přípravě vanilkových rohlíčků použili na gram stejné množství ingrediencí jako vaše kamarádka, výsledek stejný nebude. Záleží třeba na tom, zda byly přísady při zpracovávání těsta pokojové teploty, jak velké rohlíčky jste vytvarovali a kde je skladujete. To vše ovlivňuje finální chuť a konzistenci cukroví, které by se správně mělo rozplývat na jazyku a vonět vanilkou.

Historie vanilkových rohlíčků sahá do časů Rakouska-Uherska, kdy je prý pekla i vyhlášená vídeňská cukrárna Demel. Některé zdroje tvrdí, že původní recept byl inspirován cukrovinkami oblíbenými v Turecku. Ať už vanilkové rohlíčky vznikly, kde chtěly, dneska jsou neodmyslitelnou součástí českých Vánoc.

Tipy pro pečení vanilkových rohlíčků:

  • Podle konzervativních pekařů byste měli do těsta použít zásadně lískové ořechy, které rohlíčkům dodají nezaměnitelnou vůni. Lískáče jsou jemnější než ořechy vlašské, v případě nouze se dají namíchat i s mletými mandlemi. Někdo ale dělá vanilkové rohlíčky výhradně z mandlí nebo z vlašských ořechů a neměnil by.
  • Když oříšky před zpracováním těsta opražíte v troubě, rohlíčky získají jedinečné aroma.
  • Rohlíčky se nakonec obejdou i bez ořechů. Máte-li v rodině problém s alergiemi, ořechy prostě z receptu vynechejte a nahraďte je moukou. Rohlíčky chutnají překvapivě dobře i tak.
  • Vajíčko nedávejte do těsta celé, použijte jen žloutky. Těsto bude křehčí.
  • Mouku nejprve prosejte přes síto, jako to dělávaly naše babičky. Pečivo bude nadýchanější.
  • Vyvarujte se nekvalitních tuků, investujte do opravdového másla. Rohlíčky si to zaslouží a rozdíl poznáte v chuti i v měkkosti.
  • Rohlíčky raději pečte při nižší teplotě a delší dobu. Příliš rychlé propečení způsobí, že se budou při obalování v cukru rozpadat.

A nakonec tu pro vás máme recept, podle kterého můžete vanilkové rohlíčky upéct, i když se vám zrovna rozbila váha.

Hrnkové vanilkové rohlíčky

1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek strouhaných ořechů nebo mandlí, 3/4 kostky másla, 5 lžic moučkového cukru, 2 žloutky, balíček vanilkového cukru, moučkový cukr na obalení

Postup už asi znáte. Mouku, ořechy a cukr promícháme, do směsi přihodíme žloutky a nakrájené změklé máslo a vypracujeme jemné těsto, které necháme uležet minimálně hodinu v lednici. Z těsta tvarujeme drobné rohlíčky, které pečeme v troubě na vymazaném plechu zhruba 10 minut při teplotě 180 °C.