Za prvé, na vánočku se nesmí spěchat. Ideálně byste si na ni měli vyhradit celé odpoledne den před Štědrým dnem a zajistit, aby vás v té době nikdo nevyrušoval stresujícími požadavky. Bude to znít možná divně, ale dobrá nálada a příjemné duševní rozpoložení se v kvalitě pečiva silně odráží. Pusťte si uklidňující hudbu a vyžeňte z hlavy všechny negativní myšlenky.

Všechny ingredience vyndejte z ledničky a nechte je nějakou dobu jen tak ležet na stole, aby získaly pokojovou teplotu. Připravujete-li kvásek z čerstvých kvasnic, neměly by být při smíchání s vlažným mlékem studené ani ony. Živé bakterie se aktivují v teple, přílišná teplota je ale zabíjí; mléko pro kvásek by tudíž mělo být zahřáté jen na takovou teplotu, abyste v něm bez problémů udrželi prst.

Ke zpracování těsta můžete použít hnětač nebo domácí pekárnu. Pokud těsto budete hníst ručně, mouku nejprve prosejte přes síto, aby byla vzdušnější. K mouce přisypte cukr, ve směsi udělejte důlek a teprve do něj přidejte žloutky, kvásek, změklé máslo a zbytek mléka.

Mandle, rozinky a případně kandované ovoce zapracováváme do těsta až po jeho vykynutí.

Kynutí je kapitola sama pro sebe. Říká se, že těsto na vánočku by mělo kynout čtyři hodiny, někdo říká, že stačí tři. Třemi až čtyřmi hodinami určitě nic nezkazíte, je lepší, když těsto kyne déle, než kdyby vykynulo málo nebo vůbec. Záleží ale také na tom, kde kyne a při jaké teplotě. V zapnuté troubě nebo přímo na radiátoru může být příliš horko a bakterie se mohou ničit. V tomto ohledu je lepší, když mísu s těstem necháte kynout v pokojové teplotě a pro větší "komfort" ji zabalit třeba do deky. Někdo ji ukládá do postele pod peřiny.

Do dobře vykynutého těsta vmícháme podle chuti rozinky namočené v rumu a sekané mandle a zapleteme vánočku. Názorný postup pletení pěkně ukazuje následující video:

Vánočka by měla na plechu ještě půlhodinku kynout, než ji přemístíme do trouby. Patra vánočky můžete pro jistotu spíchnout špejlemi, aby se v troubě nesesunula, ale pokud dodržíte postup uvedený ve videu, zbortit by se neměla. Troubu předehřejte na 210-240 °C a při této teplotě vánočku pečte asi 10 minut. V této době za žádnou cenu neotvírejte dvířka, jinak hrozí, že vánočka klesne! Potom teplotu snižte na 130-160 °C a pomalu pečte, až se těsto nebude lepit na špejli. Může to trvat hodinu až dvě, podle velikosti vánočky. Když povrch vánočky trošku zhnědne, přikryjte ho alobalem, aby se nespálil.

  • Tip: Vánočce nebude hrozit vysušení, když k ní do trouby umístíte žáruvzdornou misku s vodou.

Základní suroviny na menší vánočku:

1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/3 kostky másla, 1 žloutek, 3/4 hrnku mléka, 1/2 kostky droždí, lžička cukru na kvásek, 1/2 lžičky soli, 1/2 hrnku sekaných mandlí, 1/3 hrnku rozinek namočených v rumu, vejce na potírání

  • Tip: Pokud vám nevadí sádlo, zkuste jím nahradit polovinu másla v receptu. Profesionální pekaři si ho ve vánočce nemohou vynachválit!