Pokud se rozhodnete litchi ochutnat, určitě nejdříve nožem sloupněte slupku. Jde sice o poněkud „tvrdší brnění“, ale oloupat jde překvapivě velmi snadno. Odměnou za trpělivost vám bude pohled na hladkou bílou dužinu ovoce.

Ještě než se do ní pustíte, musíte odstranit ještě jednu maličkost - jadérko, které je uvnitř. Jedná se o jediné semínko o velikosti fazole, které však není poživatelné. Gurmáni dávají přednost odrůdám litchi s menším jadérkem, protože pak je v ovoci více dužiny, tudíž se z něj i více najedí.

Dužina litchi je tak lahodná, že ji prý Číňané dávali svým dětem místo dudlíku. Toto exotické ovoce se většinou jí syrové, případně se krájí do ovocných salátů, dělají se z něj nádivky do palačinek, zdobí jimi zmrzlinové poháry a jiné sladkosti. Údajně je dobré i k rybám a masu.

Litchi má však ještě širší spektrum využití. Jeho příznivci ho suší nebo nakládají do cukru, což z něj tvoří neodolatelnou sladkost, která vydrží jeden rok. Ale ovoce se dá i kompotovat.

A teď menší varování: Pokud byste chtěli litchi zakomponovat do některého ze svých jídel, dejte si pozor, abyste jej nevařili! Jakmile se totiž ovoce převaří, zhoubovatí a je nepoživatelné.

Litchi má obecně hned několik kladných stránek: tak například obsahuje vitamin C, draslík, sodík, vápník, riboflaviny a niacin. Navíc je v něm zastoupeno 1,2 % bílkovin, 15 % sacharidů a 0,3 až 1,2 % kyselin.

Možná, že díky těmto vlastnostem bylo litchi v čínské medicíně používáno k léčbě kašle, žaludečních vředů, nádorů a zvětšených žláz. V Indii se například čaj ze slupek litchi ujal coby lék proti průjmu a neuralgickým nemocem.

Aby však ovoce mohlo blahodárně účinkovat, musí být v „dobré kondici“. Litchi si ji uchová zhruba pět dní po utrhnutí. Pak to už jde s jeho kvalitou z kopce a ovoce je akorát tak zralé na sušení nebo kompotování.

Při nákupu ovoce pečlivě sledujte jeho barvu. Pokud je zářivá, plod je v pořádku. Jestliže však u stopky (nebo někde jinde) najdete rezavou barvu, můžete vzít jed na to, že vaše „exotická sladkost“ má už to nejlepší za sebou.