Nejspíš víte, že označení Champagne mohou nést pouze vína vyrobená ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne, takže když jdete kupovat na silvestra "šampus", nejspíš nepůjde o pravé šampaňské, ale sekt v obecném slova smyslu. Pokud se podíváte na označení našich běžných sektů, mohou vás zmást přívlastky jako "extra" nebo "nature". Ačkoli by se mohlo zdát, že označují různý stupeň kvality nebo obsah alkoholu, není tomu tak. Označení se týká zbytkového cukru.

Suché sekty k lehčím jídlům

Nejméně cukru v sobě mají sekty označené brut nature – pod 3 gramy na litr. Jedná se o nejsušší šumivá vína, která svou chutí krásně odlehčí mastné či tučné pokrmy. Následují sekty extra brut s obsahem cukru maximálně 6 gramů na litr a brut, který může mít nejvýše 12 gramů na litr. Ty se dají výborně párovat se studenou kuchyní, vejci, chřestem, kaviárem a mořskými plody. Často jsou také vychutnávány jako aperitivy.

Sladké bublinky, sladká tečka

Pomyslný mezník mezi suchými a sladkými šumivými víny představují sekty s označením extra dry (obsah zbytkového cukru 12-17 gramů na litr) a sec (od 17 do 32 gramů na litr). Ty se svou vyrovnanou chutí hodí například k uzenému lososovi. Demi sec s obsahem cukru 32-50 gramů cukru na litr si nejlépe vychutnáte s červeným masem, aromatickými sýry či jemnější zvěřinou, například králičím masem. Hodí se však i k dezertům, stejně jako nejsladší sekty s označením doux a obsahem cukru nad 50 gramů na litr.

Šumivé, či perlivé?

Důležité je také věnovat pozornost naprosto základnímu označení vína. Pokud sáhnete po lahvi perlivého vína, skrývá nápoj, který byl dodatečně sycen oxidem uhličitým. Bublinky tedy nevznikly přímo v něm a byly dodány uměle. Šumivé víno, tradičně nazývané ve střední Evropě jako sekt, vzniká buď klasickou metodou kvašení přímo v konkrétní lahvi, nebo metodou Charmat, při které kvasí v nerezových tancích. Rozdíl mezi kvalitou šumivých a perlivých vín poznáte prakticky v prvním doušku.