Denní světlo pronikající okny je v kuchyni mnohem více ceněné než to umělé. Někdy na kuchyň zbude tmavý kout, v některých případech dokonce jen přestavěná chodba, kam okno umístit ani nelze. Mnohé kuchyně spojené s obývákem si musejí vystačit se světlem přicházejícím z opačné strany místnosti za obývacím prostorem. Ale pokud stavíme a můžeme si "vymýšlet", okno přímo v kuchyni bychom do projektu měli zahrnout.

V době moderních digestoří a rekuperačních systémů kuchyňské okno nemusí sloužit k větrání, takže chceme-li jím jen prosvětlit místnost a mít výhled ven, může být i fixní. Pokud se bojíme, že ubere prostor skříňkám, můžeme ho vsunout mezi dolní a horní skříňky, kde bude sloužit jako skleněná stěna prosvětlující pracovní prostor na desce. Je to designově zajímavé, i když ne tak obvyklé řešení, protože vyšší osoby se musejí shýbat, když se chtějí podívat ven.

Ve větších kuchyních si můžeme dovolit okno panoramatické, které nám nabídne krásný výhled a spojení s vnějším světem. Pokud stěna kuchyně sousedí s terasou, můžeme zauvažovat o oknu skládacím, které se v létě rozhrne dokořán a jeho parapet navazující na pracovní desku bude sloužit jako barový pult, u něhož se bude dát sedět zvenčí. Pohoštění a nápoje tak budete moci hostům podávat přímo z kuchyně.

Jiný typ okna vyberete, jestliže hodláte parapet využít k pěstování bylinek. Takové okno by nemělo být umístěno v blízkosti sporáku ani přímo u topení, vysoké teploty a výpary by rostlinám škodily. Bylinkám se musí přizpůsobit i způsob otevírání okna - nejen aby nám truhlíky a květináče nepadaly, ale také aby na ně nešel průvan.

Ladíme-li kuchyň do rustikálního či venkovského stylu, budeme si přát okno klasické dřevěné, třeba i členěné na menší tabulky, v moderních, minimalistických kuchyních vyniknou větší prosklené plochy v nenápadných hliníkových rámech. Atypické řešení pak představují okna střešní, která jsou stavebně i finančně náročnější, ale kuchyni dodají naprosto originální vzhled i světlo navíc.