Rustikální kuchyň si můžete nechat vyrobit na míru, výrobci kuchyňských linek už tento styl běžně zařazují do svých nabídek. Anebo můžete vyjít z toho, co máte k dispozici a co najdete po bazarech, a renovovat, brousit, natírat a dolaďovat. Co by ve vaší venkovské kuchyni nemělo chybět?

Přírodní materiály

Rustikální kuchyně bývají souhrou masivního dřeva, kamene a keramiky. Dřevo se často natírá nabílo, některé části linky jako třeba police nebo pracovní desku můžete ponechat v původním dřevěném odstínu. Samozřejmě není třeba se držet jen bílé, velmi oblíbenou barvou je také šalvějová, modrá nebo třeba vanilková. A pokud si osvojíte techniku patinování, vaše kuchyň může být naprostým originálem.

Velký stůl

Milovníci rustikálních kuchyní bývají zároveň milovníky tradičních domácích rituálů, v jejichž rámci se rodina schází u pořádného stolu. V dnešní době lze kuchyňský stůl nahradit ostrůvkem, který vytvoří více pracovní plochy, a samotný jídelní stůl se odsune do rohu nebo do přilehlé místnosti.

Otevřené police

Police, kde budete vystavovat keramiku, porcelán nebo stylové kořenky, k rustikálnímu stylu prostě patří. Pokud máte panický strach z jejich věčného oprašování, pořiďte si aspoň prosklené vitrínky. Klasický styl si žádá dekorace, které budou dobře vidět.

Keramický dřez

Nerezový dřez by ve venkovské kuchyni bil do očí; mnohem elegantněji bude vypadat dřez keramický. Vzdát se nemusíte ani moderní myčky, bude ale rozhodně lepší, když ji schováte za dvířka vyrobená ve stejném stylu jako okolní skříňky.

Komínový odsavač par

Samozřejmě by bylo krásné, kdybyste mohli vařit na kamnech nebo si pořídit rovnou nějakou starobylou pec, ale to vždycky není v našich možnostech. Tím spíš musíme dobře přemýšlet, jak skloubit moderní technologii se starým stylem, aby to dohromady pořád vypadalo vkusně. Klasickou varnou desku s hořáky stále ještě seženete, prodávají se také trouby v retro designu. Přemýšlet je třeba i nad tvarem digestoře - v rustikální kuchyni obvykle nejlépe vynikne komínová.