Než se rozhodnete kuchyňský nábytek natřít, zkontrolujte jeho stav. Korpusy musejí být v pořádku, bez plísně a velkého mechanického poškození. Jakou zvolíte barvu, je čistě na vás. V poslední době je tendence veškerý starý dřevěný nábytek přetřít nabílo, ale bát bychom se neměli ani jiných barev a barevných akcentů. Pokud toužíte po zvláštním odstínu, který v nabídce laků na trhu nenajdete, nechte si ho v obchodě namíchat.

K lakování kuchyňské linky jsou vhodné hybridní laky, které spojují výhody a přednosti PU akrylových laků a laků z alkydových pryskyřic s moderní hybridní technologií. Tyto laky jsou založeny na vodní bázi, jsou šetrné k životnímu prostředí a rychle schnou. Jsou dostupné v přirozených, jednoduchých i výraznějších barvách.

Jak postupovat:

1. Příprava kuchyňského nábytku

Nejprve odšroubujte madla. Důkladně odstraňte usazené nečistoty, jako jsou mastnoty a usazené výpary. „Povrch důkladně očistí alkalizační přípravek nebo čpavkové čistidlo z 1 dílu čpavku, 3 dílů vody a 1 kapky mycího přípravku,“ radí Adéla Kadlečíková, odbornice z oddělení kuchyně v projektových marketech Hornbach. Poškozená místa na povrchu opravte pomocí tmelu a nechte zaschnout podle pokynů od výrobce. Plochy rovnoměrně obruste brusným papírem se zrnitostí cca 180. Odstraňte brusný prach a plochu důkladně vysajte nebo zameťte do čista. Plochy, co se nemají lakovat, dobře přelepte lepenkou.

2. Základní nátěr

Jako první přijde na řadu základní nátěr. „Použijte povrchový lak, který je vhodný na podklad a jehož barevný odstín sedí ke krycímu. My doporučujeme hybridní multifunkční základní nátěr HORNBACH. Je to základní matný nátěr na vodní bázi, vhodný pro interiéry i venkovní oblasti, ideální je v bílé, šedé nebo béžové barvě,“ říká Adéla Kadlečíková. Základní nátěr musí schnout alespoň 8 hodin. Poté ho obruste brusným papírem zrnitosti 400 nebo jemnějším. Brusný prach opět odstraňte.

3. Mezivrstva

Nyní přijde na řadu mezivrstva pomocí krycího laku s požadovaným barevným odstínem. Po době schnutí alespoň 12 hodin je dobré plochu ještě jednou mírně zbrousit brusným papírem zrnitosti 400 nebo jemnějším. A poté otřít prach.

4. Finální lak

Nyní se nanese koncový nátěr. Za tímto účelem opět použijte krycí lak. Po zaschnutí můžete odstranit lepenku a opět namontovat úchytky a madla. Pokud vyberete nové, změníte tím celkový vzhled kuchyně.

„Nevýhodou takto renovované kuchyně je, že nalakované plochy dosáhnou své koncové tvrdosti, a tím také své plné zatížitelnosti, po době schnutí 28 dnů. Do té doby musíte být při používání opatrní,“ dodává Adéla Kadlečíková.