K výrobě dřevěné pracovní desky se nejlépe hodí tvrdá dřeva; u nás to nejčastěji bývá dub nebo buk, ale najdeme i desky z teaku a jiných exotických dřevin, které jsou odolnější a méně náročné na údržbu. Přesný návod, jak se o které dřevo starat, vám dodá výrobce. My si jen shrneme, co vás přibližně čeká, ještě než se pro dřevěnou desku definitivně rozhodnete.

Obecně se k ošetření dřeva používá olej nebo lak. Pokud zakoupíte desku nalakovanou, její povrch bude dobře chráněn proti vodě a působení chemikálií - aspoň zpočátku. Víme, že dřevěná deska má do té žulové daleko a nemůžeme na ní nic krájet ostrým nožem ani na ni odkládat rozpálené hrnce. Za běžného kuchyňského provozu ale bývá náročné ji od drobných škrábanců a fleků zcela ochránit. Bohužel, sebemenší škrábanec na nalakované desce může způsobit zatékání vody pod vrstvu laku a následné bobtnání dřeva. Menší škrábance se dají opravit korekčním fixem a pak přejet lakem ve spreji, ale větší poškození si vyžádá vymontování celé desky, odstranění původního nátěru a následné přelakování.

Praktičtější je proto desku ošetřovat olejem, případně voskem. Procedura olejování se sice musí provádět častěji, hlavně zpočátku, když si desku pořídíte, ale zato tímto způsobem opravíte poškozené části sami a lokálně. Naolejované dřevo si navíc zachovává svou původní krásnou strukturu, která pod vrstvou laku není tak dobře vidět.

Čas na nový nátěr nastává ve chvíli, kdy se kapičky vody vsakují do dřeva, místo aby se držely na jeho povrchu. Škrábance a fleky odstraníme brusným papírem a opětovným naolejováním daného místa. Dřevěná deska tak vydrží pěknou řadu let.