Pečené brambory se zakysanou smetanou

Během grilování se chcete bavit s hosty a mrzelo by vás, kdybyste půlku večera strávili v kuchyni vařením kulinářských specialit. Pečené brambory jsou skvělým nápadem, jak hostům předložit něco opravdu výtečného, a přitom se s přípravou nijak nepárat. Celé brambory jen očistíte, potřete olivovým olejem a vložíte do rozpálené trouby. Sem tam k nim odběhnete, abyste je trochu promíchali, ale jinak máte hodinu klid. Když jsou měkké, odříznete jim vršky, trochu je vydlabete a naplníte zakysanou smetanou smíchanou s vydlabanými vnitřky brambor, prolisovaným česnekem, čerstvě namletým pepřem a bylinkami. Kdo chce, může je posypat i kousky vysmažené slaniny. Navrch pak obvykle přijde strouhaný sýr. Takto nazdobené brambory můžeme před podáváním ještě dopéct, aby se sýr rozpustil.

Papriky plněné kozím sýrem

Plněné papriky jsou ke grilovačce jako stvořené, protože je můžeme zabalit do alobalu a přihodit přímo na gril. Náplní se nabízí samozřejmě celá řada. Naším tipem je kozí sýr smíchaný se sýrem cottage, doplněný pokrájenými sušenými rajčaty a pepřem. Kdo má rád ostrá jídla, může si naplnit papriky pálivé.

Nudle se zeleninou

Tento pokrm se dá připravit z jakýchkoli nudlí, dokonce i z těch, které známe z balíčků čínských polévek. Zdravější variantu nicméně přichystáme, když koupíme jakékoli dlouhé nudle s přírodnějším složením. Nudle uvaříme podle návodu, scedíme, necháme pořádně okapat a postavíme stranou. Nakrájíme si zeleninu: cibuli, mrkev, papriku jakékoli barvy, dle chuti i pórek nebo chilli papričku.

  • Tip: Úhledné podélné proužky mrkve vytvoříte škrabkou na brambory. Hezky to vypadá, a navíc mrkev v pánvi rychleji změkne.

V hluboké pánvi rozpálíme olej, nejprve orestujeme cibuli, kterou jsme poprášili kari kořením, a pak přidáme ostatní zeleninu. Zakápneme sójovou omáčkou, podle chuti osolíme a opepříme, a jakmile zelenina změkne, promícháme ji opatrně s nudlemi. Pánev už z plotny odstavíme, jinak se nudle rozvaří.

Pivní chléb

Recept jsme zkoušeli i v domácí pekárně s droždím, ale nebylo to ono. Doporučujeme proto recept původní:

Nejprve vezmeme jednu cibuli, nakrájíme ji nadrobno a osmažíme dozlatova. V míse potom promícháme 500 g hladké mouky s balíčkem prášku do pečiva, přidáme vrchovatou lžičku soli a osmaženou cibulku. Směs zalijeme 330 ml světlého piva (malá plechovka) a vypracujeme vláčné těsto.

Těsto vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček a dáme do rozpálené trouby. Chléb se peče necelou hodinu při 180 °C. Před koncem pečení ho můžeme posypat strouhaným čedarem a zapéct svrchu. Pivní chléb by se měl zkonzumovat hned první večer, kdy je ještě krásně křupavý.