Při pročítání reklamních publikací propagujících kuchyňské vybavení se často setkáte s termínem "udržitelnost". Tímto výrazem přeloženým z anglického "sustainability" se teď ohání kdejaký výrobce, aniž by podal řádné vysvětlení, co to vlastně znamená. Stručně řečeno, jde o ekologický termín vyjadřující schopnost udržet současné biologické systémy na dobu neurčitou, aby byly zachovány i pro příští generace. Na jedné straně si pod přívlastkem "udržitelný" můžeme představit takový materiál, který dlouho vydrží, v širším významu pak jde o výrobek, jehož výroba nenarušila životní prostředí.

Nižší ekologická zátěž

Ekologii přispějete už jen tím, že kuchyňské skříňky a další vybavení pořídíte u výrobců, kteří používají přírodní nebo recyklované materiály a při výrobě používají minimum energie, sami si likvidují odpad nebo ho dále zpracovávají. Před koupí je proto dobré nashromáždit nejen reference dalších zákazníků, ale také informace o samotném výrobním procesu.

Úspora energie

Nové spotřebiče kladou důraz na úspornost, například lednice se v EU nesmějí ani prodávat, pokud nespadají do energetické třídy A+, A++ nebo A+++. Záleží ale také na tom, jak je daný spotřebič rodinou využíván a jak je nastaven. Lednička většího objemu spotřebuje více energie, takže do jednočlenných či dvoučlenných domácností je vhodné pořídit raději menší, aby se její prostor využil optimálně. Vliv na spotřebu má i nastavená vnitřní teplota - s každým stupněm dolů narůstá spotřeba energie o 5 %. Elektrický proud ušetříte i zdánlivými drobnostmi - třeba tím, že budete vařit s poklicemi na hrncích.

Konec igelitek

Všichni víme, že máme třídit odpad, a řada lidí to opravdu dělá. Obzvláště chytrým krokem je však snaha vytvářet odpadu co nejméně, a to hlavně toho škodlivého. To znamená, zbytečně nekupovat potraviny v plastových obalech, do obchodu vyrážet s klasickou nákupní taškou a místo mikrotenových sáčků používat látkové pytlíky nebo voskované ubrousky.

Úspora vody

Pákové baterie jsou dneska už standardem, oproti kohoutkovým samy o sobě šetří 30 % vody. Na trhu nicméně seženete ještě úspornější typy, které omezují průtok na minimum při zachování tlaku. Mytí nádobí pod tekoucí vodou už také odzvonilo, myčky jsou jednoznačně úspornější. Přijatelnou alternativou je mytí v dvoudřezu, kdy se jeden dřez napustí horkou vodou se saponátem a ve druhém se nádobí oplachuje.

Ekologické nádobí a bambusová brčka

Slyšeli jste někdy o talířích z palmových listů či cukrové třtiny? Určitě nenahradí váš milovaný porcelánový set, ale můžete je použít při oslavách místo jednorázových papírových talířů. Toto ekologické nádobí se vyrábí buď ze spadaného palmového listí, nebo ze stonků cukrové třtiny, jež se v minulých dobách v cukrovarech spalovaly jako odpad, a po použití jej můžete vyhodit na kompost. Umělohmotná brčka je pak vhodné vyměnit za bambusová, která se často prodávají i s kartáčky na čištění, a dají se díky tomu použít opakovaně.