Podlaha v kuchyni bývá odolná, tvrdá a často studená. Díky kusovému koberci se vám bude stát u linky pohodlněji. Oceníte ho především, pokud jste zvyklí chodit doma naboso nebo jen v ponožkách, a budete ho potřebovat i v případě, že máte malé děti, které se okolo vás v kuchyni batolí. Kobereček se navíc může stát estetickým doplňkem místnosti, nebo vytvořit optický předěl mezi kuchyní a jídelním koutem, případně obývákem.

Existuje zkrátka dost důvodů, proč si kusový koberec do kuchyně pořídit. Jaký ale zvolit, abyste ho za pár měsíců znechuceně nevyhodili? V první řadě bychom neměli pořizovat nic luxusního, protože musíme počítat s tím, že kuchyně je opravdu rizikovým pracovištěm a kobereček může přijít k úrazu snáze než třeba v ložnici. Vlněné koberce se sem vyloženě nehodí, a to ani takové, u nichž je vlna kombinovaná s umělým materiálem. Nejlepší volbou je polyamid nebo polypropylen, případně "hadrový" bavlněný koberec, který se dá vyprat v pračce. Velmi odolnou variantou je koberec bez vlasu zvaný “Bouclé” nebo taky "buklák". Ten má hladký smyčkový povrch, který se dá snadno vyčistit.

Obecně platí, čím kratší a hustší vlákno, tím méně se koberec časem opotřebí a lépe odolá náročnějšímu čištění, včetně parního. Vzorované koberce pak budou praktičtější než ty jednobarevné, a to z toho důvodu, že na nich skvrny nebudou tolik viditelné, a nebudete je muset čistit tak často.

Z hlediska bezpečnosti pak nebude od věci, pokud bude kobereček opatřen protiskluzovou gumovou spodní částí, která zabrání jeho posouvání po kluzkém povrchu podlahy.