Samozřejmě se stávají extrémní případy, jako když dítko při tajném výletu do lednice nechtěně rozbije vajíčko a z podlahy ho utře novou utěrkou. Tu potom schová v koupelně na dno koše s prádlem, takže ji tam najdete až druhý den a můžete ji rovnou vyhodit. Většinou se ale na utěrkách drží "obyčejná" mastnota od vaření nebo skvrny od ukápnuté omáčky, kterou někdo tou čistou utěrkou setřel ze stolu (asi ten skřítek). Pokud takto znečištěnou utěrku ještě týž den neodmočíte v horké vodě, bude problém ji vyprat při běžném praní.

Na bílé utěrky zabírá praní na 90 °C, to ale není zrovna ekologické, zvlášť když celý cyklus zapínáte jen kvůli několika hadříkům. Levným a účinným pomocníkem je však prosté žlučové mýdlo: vetřeme ho do utěrek z obou stran a utěrky pak necháme stát v lavoru či kbelíku s teplou vodou až do chvíle, kdy plníme pračku. Potom stačí běžné praní při 40-60 °C.

Nemáte-li doma žlučové mýdlo a nechce se vám běhat do drogerie, můžete zkusit utěrky odmočit ve vodě se směsí připravené z 1 hrnku pracího prášku, 2 lžic jedlé sody a 2 lžic oleje. Nemusíte se bát, že by olej utěrky ještě více zamastil, naopak na sebe naváže nečistoty.

Na internetu se pak můžete setkat s radou, podle které se má namočená a namydlená utěrka vložit do sáčku a ohřát v mikrovlnce. Utěrka se přitom bohužel často vznítí, takže tento postup nelze doporučit.