Dopředu si také udělejte plán, které druhy cukroví letos připravíte. Možná toužíte vyzkoušet něco nového, ale nevlastníte ty správné formičky. Nyní je ještě čas objednat je třeba z internetu a neplýtvat energií na výpravu do cukrářských potřeb.

Staré formičky a vykrajovátka už mohou vypadat všelijak. Plánujete-li nákup nových a chcete si přitom během pečení zkrátit čas, vyzkoušejte celistvé vykrajovací formy určené na vykrojení mnoha různých tvarů ve vyváleném těstě naráz. Dobrou službu prokážou také silikonové formy na rohlíčky či jiné tvary, do nichž těsto jen napěchujete a upečené cukroví z nich snadno vyjmete bez nutnosti vyklepávání.

Možná si každý rok říkáte, že by se vám hodila cukrářská mřížka na odkapávání polevy nebo speciální miska do vodní lázně, ale vždy si na to vzpomenete až dva dny před Štědrým dnem, kdy cukroví zdobíte a nemáte ani minutu nazbyt. Udělejte si zavčas seznam cukrářských vychytávek, které by se mohly hodit, a po zvážení rozpočtu si některou pořiďte nebo poproste Ježíška, ať vám ji přinese trochu s předstihem.

Sehnat se dnes dají i šikovné drobnosti, o jejichž existenci jste možná ani neměli tušení: například váleček, u něhož si můžete pohlídat požadovanou tloušťku těsta a vyválet ho opravdu rovnoměrně; nebo cukrářská zdobicí tužka, s jejíž pomocí vykreslíte na perníčcích snadno i slova; anebo magnetické minutky, které pohlídají čas pečení a dají se umístit na jakoukoli kovovou plochu v kuchyni.