Jestliže si nemůžete dovolit koupit přímo kávovar na presso, možná se bude hodit alespoň stylová konvička zvaná french press, která pomocí pístu s filtrem umí oddělit kávový nápoj od lógru. Princip je jednoduchý, ale přitom účinný - fajnšmekři si například pochvalují, že v kávě z french pressu jsou zachovány kávové oleje, které se v překapávači zachytí o filtr a do výsledného nápoje se vůbec nedostanou. French pressy mají navíc výhodu, že se na nich nedá nic moc zničit, jen jednou za pár let je třeba vyměnit sítko pístu. Z tohoto důvodu je také lepší koupit french press značkový, u něhož máte jistotu, že se k němu budou dát tato sítka dokoupit.

Nadýchanou pěnu zdobící latte macchiato nebo cappuccino vám mohou vyrobit samostatné přístroje - napěňovače. Například nový výrobek od firmy SENCOR SMF 4000 umí mléko jak napěnit, tak ohřát, a disponuje Baby režimem, díky kterému mléko ohřeje jen na bezpečnou teplotu.

V případě, že obdarovávaná osoba ráda navštěvuje rychlá občerstvení, kde nalévají kávu do kelímku, dobrým tipem na dárek je ekologický uzavíratelný hrnek, který může nosit s sebou a používat místo jednorázového. Některé kavárny dnes ostatně poskytují slevu, když si přinesete kelímek vlastní a odlehčíte trochu přírodě.

Stylovým dárkem, jímž nešlápnete vedle, je mlýnek na kávu. Nejenže se díky němu domovem rozlije úžasná vůně čerstvě namleté kávy, ale navíc se bude v kuchyni vyjímat i jako originální dekorace.

Závan luxusu

Chcete-li darovat něco opravdu luxusního, porozhlédněte se po cibetkové kávě (Kopi Luwak). Ta je totiž nejdražší na světě a za svou jedinečnou chuť vděčí cibetkám palmovým, které kávové třešně zpracovávají ve vlastním zažívacím traktu. Zrna vybraná z jejich trusu jsou po upražení více olejnatá a dodávají nápoji unikátní aroma. Tuto perličku si normální smrtelník skutečně dopřeje jen o Vánocích - 50 g cibetkové kávy stojí 890 Kč. Pokud se do toho rozhodnete jít, dejte jen pozor, aby výrobek pocházel od cibetek z kontrolovaného chovu a zvířata kvůli němu netrpěla.