Hvězdičky badyánu se pro účely pečení melou nebo tlučou v hmoždíři. Ponecháte-li je v celku, můžete je použít i jako dekoraci adventního věnce nebo jiného vánočního aranžmá, lze je také přidat do horkého nápoje, svařáku, punče i čaje.

V jihovýchodní Asii, odkud badyáník pochází, ovšem toto koření nachází využití mnohem širší. Jeho nasládlost zjemňuje slané pálivé pokrmy, kterými je místní kuchyně vyhlášená. Máte-li rádi ostrou "čínu" nebo karí, zkuste je ozvláštnit badyánem.

Konzumace badyánu je v zimním období nejen příjemná, ale také praktická. Už naše babičky ho využívaly jako přírodní antibiotikum, protože se jim osvědčil v boji proti rýmě, nachlazení a kašli. Díky antiseptickým účinkům badyán působí blahodárně při revmatismu a různých zánětlivých onemocněních pohybového aparátu. Navíc zlepšuje zažívání a ulevuje při problémech s nadýmáním a zácpou.

Badyáník pravý je strom, který původně rostl v Číně a postupem času se rozšířil do celé jihovýchodní Asie. Jeho souplodí v době zralosti puknou a odkryjí lesklá semínka. V tento moment se badyán sklízí a suší, aby se poté dostal do obchodů coby voňavé koření.