Ubrus může jedním šmahem proměnit celý dojem jídelny, a to za velmi příznivou cenu. Levné a praktické jsou ubrusy z laminované bavlny, které nahradily nepoddajné plastové potahy stolů používané za socialismu, na nichž byly obvykle vyobrazeny motivy zeleniny. Laminovaná bavlna se skládá z bavlněného plátna, potaženého vrstvičkou PVC; je měkčí a ohebnější, a přitom se dá pořád snadno čistit houbičkou nebo hadříkem. Nabídka vzorů je dnes samozřejmě rozmanitá.

Ještě měkčí jsou ubrusy teflonové: tento nenasákavý materiál je dokonce možné prát v pračce. U ubrusů nicméně vždy musíme přihlédnout k uvedeným piktogramům, abychom je prali na správnou teplotu a nezničili je v sušičce.

Ubrusům z přírodních materiálů je třeba věnovat více péče. Vedle čisté bavlny se těší oblibě i ubrusy lněné, které dodají jídelně francouzskou eleganci a podpoří styl shabby chic. Prát je však musíme opatrně, protože mají tendenci se srážet a mačkat.

  • Jakou velikost ubrusu zvolit:

Ubrus by měl přesahovat okraj stolu na všech stranách nejméně o 15-20 cm. V případě kulatého stolu o průměru 90 cm tedy vybíráme ubrus s minimálním průměrem 120-130 cm. Větší velikost volíme v případě, že ubrus chceme nechat splývat až na zem.