Co jsou vlastně kroupy? Jde o zrníčka ječmene zbavená svrchní slupky, která po uvaření nabydou a změknou podobně jako těstoviny. Kroupy se v naší kuchyni udržely dodnes: jsou základem vánočního kuby, uplatňují se při zabijačce. Někdo přihazuje hrst krup do bramboračky, možná si i vzpomenete na ovarovou polévku našich babiček, což byl vývar z kolene, do kterého se přidaly jen kroupy, česnek, majoránka a sůl, a dobrota byla na světě.

Z mnoha důvodů bychom však kroupy měli zařazovat do jídelníčku častěji: za opravdu nízkou cenu získáme zdroj tolik potřebných vitaminů skupiny B a železa. Kroupy navíc obsahují vlákninu, vitamin E, kyselinu listovou, hořčík, zinek, vápník a další minerální látky. Díky tomu působí preventivně proti srdečním a cévním chorobám, upravují zažívání a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň pomáhají regenerovat kožní buňky a zlepšují aktivitu mozku.

Jak vařit s kroupami

Kroupy jsou chuťově neutrální, a tak je můžeme vpašovat do mnohých pokrmů a směsí, aniž bychom narušili základní chuť. Musejí se ale vařit něco přes hodinu, aby změkly; proto je lepší je na noc namočit do vody, čímž se potřebný čas varu výrazně zkrátí.

Kroupy se hodí do mnohých polévek, uvařené je můžete přimíchat třeba do směsi, kterou plníte papriky, nebo do luštěninových pomazánek a salátů.

U nás je známý židovský šoulet, tradičně podávaný s husou pečenou na sádle. My si představíme odlehčenější verzi s kuřetem a máslem:

Kuřecí stehna v šouletu

Potřebujeme: 200 g hrachu, 150 g krup, 100 g másla, 4 kuřecí stehna, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sladká paprika, špetka zázvoru, pepř a sůl

Postup: Hrách a kroupy přes noc namočíme a uvaříme doměkka, každou surovinu v jiném kastrolu. Troubu rozpálíme na 180° a vložíme do ní pekáč s kuřetem, které ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou, a proložíme kousky másla (50 g). Pečeme za mírného podlévání doměkka.

Na zbylém másle mezitím zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme česnek a nakonec i kroupy s hrachem. Ochutíme solí, pepřem a zázvorem.

Upečené kousky kuřete vyjmeme z pekáče a necháme stranou v teple. Do výpeku přesypeme směs krup a hrachu. Zapékáme 15 minut a servírujeme s kuřetem.