Se zažloutnutím jsme se setkávali hlavně u laminátových kuchyňských linek ve starších panelákových bytech. To už se dnes nestane, řeknou vám výrobci, dnes se linky vyrábějí z kvalitnějších materiálů. Je to opravdu tak?

Rozhodující je povrchová úprava. Ke změně barvy mohou být náchylné laky, pokud neobsahují UV filtr nebo je čistíte agresivními prostředky. Naopak s lesklou fólií problém nebývá, alespoň co se žloutnutí týče. Neznamená to ale, že fólie vydrží vše. Při údržbě pro ni platí to samé, co pro povrch lakovaný: měli bychom ji čistit jen hadříkem a jarovou vodou a vyvarovat se čističům s obsahem acetonu, čpavku, chloru, aromatických uhlovodíků či s více jak 25 % alkoholu. Na fólii se dokonce nedoporučuje používat ani ocet, ačkoli je v dnešní době propagován coby přírodní čisticí přípravek.

Drátěnky a abrazivní prostředky jsou pro kuchyňské povrchy rovněž nevhodné, protože je mohou poškrabat. Když přijde na skvrny, obecně platí, že čím dříve zasáhneme, tím efektivněji je odstraníme. Podstatně lépe si v tomto ohledu vedou povrchy lesklé - mastnota a tekutiny se do nich nevpijí tak jako do hrubších povrchů matných.

Kuchyňským linkám dále neprospívá přímé sluneční záření, vysoké teplotní výkyvy a zvýšená vlhkost. To ostatně platí pro veškerý nábytek z lamina i masivu, kuchyň je jen riskantnější prostředí. Ke klíčovým bodům péče o linku proto patří rovněž kvalitní odsavač par a pravidelné větrání.