Do kuchyňského vybavení na chatě či chalupě obvykle nehodláme investovat větší částky, zvláště pokud tu dohromady trávíme jen pár měsíců v roce. Stavení na odlehlých místech navíc lákají zloděje, kteří by drahé spotřebiče určitě nezapomněli odnést. V praxi tu stejně neočekáváme komfort panelákového bytu, na chalupě se s trochou nepohodlí počítá.

Vyjděme z toho, co tu už máme a co je pro nás dostupné. Jestliže jsou původní dřevěné skříňky a police ještě funkční, nemá smysl je vyhazovat a kupovat nové. Stačí z nich obrousit starý lak a natřít znovu.

I v té sebemenší kuchyňce budou existovat 3 základní zóny: zóna vaření (sporák a pracovní deska), zóna mycí (dřez) a zóna skladování potravin. Možná máte jen plynový dvouvařič a na mytí nádobí ohříváte vodu ze studně. To vůbec nevadí. Důležité je, abyste měli všechno při ruce a v pohodlné výšce, která je pro práci v kuchyni doporučena od 80 cm do 95 cm. Pro spíž je vhodné vybrat místo v chladnějším koutě, nejlépe obráceném k severu či východu. Potraviny rychleji podléhající zkáze pak ukládáme do nižších polic, kde se drží chlad od země. Nezapomeneme si přivézt uzavíratelné dózy, do kterých se nedostanou drobní návštěvníci ze zahrady.

Na chatě nemusíme trvat na celistvé kuchyňské lince. Samostatně stojící sporák a postarší kredenc doplněná o nějakou tu závěsnou skříňku a police připomene kuchyň z dob našich babiček. Jednotlivé komponenty se dají koupit postupně v bazarech a lépe zapadnou do členitějšího prostoru.

V případě, že rekonstruujeme větší chalupu a počítáme s vyšší investicí, styl kuchyně můžeme koncipovat v souladu s tradicí v místní oblasti. Rekonstrukce tak bude nanejvýš citlivá a dodá venkovskému stavení vysokou hodnotu.