Těstovinový salát s cuketami

Potřebujeme: 200 g těstovin libovolného tvaru, 2-3 mladé cukety, 10 cherry rajčátek, hrst černých oliv, 100 g sýru feta, olivový olej, čerstvá bazalka, drcený pepř

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě se lžící oleje, propláchneme a necháme vychladnout. Na troše olivového oleje v pánvi osmahneme na kolečka nakrájené cukety, jen tak, aby trochu změkly. Rajčátka překrojíme napůl, fetu nakrájíme na kostičky. V míse smícháme cukety a cherry rajčátka s fetou a nadrobno nasekanými lístky bazalky, opepříme a nakonec vmícháme uvařené těstoviny a olivy. Necháme vychladnout.

Večeře v jednom pekáči

Potřebujeme: 4-6 kuřecích stehýnek (řídíme se počtem strávníků a jejich apetitem), 4 větší brambory, půl hrnku hrášku, 2 mrkve nakrájené na kolečka, slunečnicový olej, mletá paprika, sůl, pepř, provensálské koření, případně čerstvé bylinky

Postup: Kouzlo tohoto pokrmu spočívá v tom, že vše naložíte do pekáče a občas jen podlijete vodou. Pokud máte hlubší pánev větších rozměrů, můžete večeři připravit i na plotně, je to rychlejší. Do pekáče či pánve nejprve vložíme kuřecí kousky, posypeme je solí, pepřem, paprikou a bylinkami a orestujeme na oleji. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev a hrášek. Podlijeme vodou a pečeme či dusíme doměkka.

Indická rýže s krevetami

Potřebujeme: 250 g rýže (Basmati), 400 g krevet, 200 g mražené zeleniny - čínská směs, 1 cibule, lžíce citronové šťávy, kari koření, 1 chilli paprička, špetka římského kmínu, špetka mletého koriandru, špetka zázvoru, oříšek másla, sůl

Postup: Rýži uvaříme podle návodu. V hluboké pánvi na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme veškeré koření a pokrájenou chilli papričku. Když je cibule orestovaná, zabarvená kari kořením a krásně voní, přidáme oloupané krevety, zakapeme citronovou šťávou a krátce osmahneme. Vsypeme mraženou zeleninu, podlijeme trochou vody a dusíme asi 5-10 minut s napůl přiklopenou pokličkou, až se voda vyvaří. Nakonec vmícháme rýži a prohřejeme.

Losos s koprovou omáčkou

Potřebujeme: 4 filety lososa, 4 snítky kopru, hrnek vývaru, kelímek smetany, citronová šťáva, sůl a pepř, máslo a mouka na jíšku, olej

Postup: Losos je výtečný sám o sobě, a tak ho moc nekořeníme. Stačí pepř a citronová šťáva, případně nějaká směs koření na ryby. Filety opečeme na oleji v pánvi dozlatova a uložíme do teplé trouby. Připravíme omáčku: v hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a umícháme světlou jíšku. Vlijeme vývar a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme smetanu s nasekaným koprem a už jen prohřejeme. Podáváme s novými brambory nebo hranolkami.