Velmi praktické a rozšířené je nádobí z nerezu. Ten se snadno poškrábe, a tak není vhodné čistit ho drátěnkou ani hrubou stranou houbičky. Teoreticky bychom na něj měli používat výhradně měkký hadřík a teplou vodu s běžným saponátem, v praxi to ale nestačí, zvláště pokud se nám na dně něco připálí. Naštěstí existuje malý trik: připáleniny posypte jedlou sodou nebo kypřicím práškem a zalijte trochou vody. Hrnec s touto směsí zvolna zahřejte na sporáku a přiveďte k varu. Připečené hrudky pak snadno uvolníte dřevěnou vařečkou a hrnec domyjete jako obvykle.

Tip: Jídlo v nerezových hrncích a pánvích míchejte zásadně dřevěnou nebo plastovou vařečkou. Pozor, nerez nesnese čisticí přípravky s příměsí chlóru!

Zatímco mytí nerezových hrnců v myčce výrobci většinou nedoporučují, nádobí z varného skla do myčky můžete vložit bez rozpaků. Jinak se s ním ale musí zacházet opatrně, nemělo by se čistit drátěnkou ani pískem na nádobí či jiným abrazivním prostředkem. Sklo je velmi choulostivé na rychlé změny teplot: horký hrnec nepokládejte na studenou nebo vlhkou podložku, nezahřívejte jej na plotně, pokud je prázdný. Začne-li sklo žloutnout, vyleštěte ho roztokem citronové šťávy nebo octa.

Abrazivní prostředky samozřejmě nepatří ani na hrnce a pánve s teflonovým dnem. Beztak by to nemělo být zapotřebí, protože jídlo se k teflonu nepřipaluje. Zato se může připálit sám teflon, jestliže pánev položíte na rozpálený sporák prázdnou. Stejně jako v případě nerezu, také k teflonu je třeba přistupovat pouze s dřevěnými či silikonovými měchačkami.

Smaltované nádobí bývá ozdobou domácnosti a mívá vysokou životnost, jeho povrchová vrstva je ale podobně jako varné sklo náchylná na náhlé změny teplot. Hrnec proto vždycky nejprve nechte vychladnout, než do něj nalijete studenou vodu. Jemná houbička a saponát by měly k důkladnému umytí postačit.

Hrnce z titanu se naopak dají vyčistit s pomocí teplotního šoku: do horkého nádobí nalijete studenou vodu a necháte chvilku působit. Zbytky jídla a mastnota se odplaví a potom stačí hrnec vytřít dosucha. Pozor ale, různé značky mohou používat odlišnou povrchovou úpravu a podle toho pak stanovit doporučený způsob čištění či podmínky mytí v myčce. Vždy si proto důkladně přečtěte návod k používání.

Možná máte někde doma nějaký ten kus nádobí z litiny. Tento materiál je velmi těžký a nesnáší chemické přípravky, jeho povrch se navíc snadno poškodí - doporučuje se čistit stejně šetrně jako teflon, nejlépe papírovým ubrouskem.