Možná se vám také stalo, že jste koupili balení utěrek s označením 100% bavlna, ale když jste ho rozbalili, mohli jste milé utěrky opřít o linku, jak byly tuhé. Někdy pomůže, když je vyperete na 60 °C. Ale pozor, nepoužívejte přitom aviváž, ta se přichycuje na textilní vlákna a brání pak vsakování vody. Kvalitu utěrek může zhoršit také tvrdá voda v pračce. Pro její změkčení můžete do pračky přisypat trochu jedlé sody.

Samozřejmě vám hodně napoví, když si utěrku ještě před koupí v obchodě osaháte. A pokud si nejste jisti a hledáte materiál, který saje zaručeně, sáhněte po úpravě froté. Tyto utěrky mají skvělé absorpční vlastnosti a osvědčily se už našim babičkám. Dobře se perou, zachovávají si barvu, jenom o něco déle schnou.

Na leštění skla se hodí utěrky lněné, u nichž máte jistotu, že nepouštějí vlákna. Uplatňuje se rovněž kombinace lnu a bavlny, případně bavlna s bambusovým vláknem. Tyto materiály navíc odpuzují bakterie i nečistoty, takže se lépe perou a dlouho vydrží pěkné.

Moderním a šikovným pomocníkem je v kuchyni hadřík z mikrovlákna. Jde o syntetickou textilní látku utkanou z polyamidu a polyesteru, která do sebe lehce nasaje špínu a stejně lehce ji zase pod proudem vody vypustí ven. Také mezi mikrohadříky však existují rozdíly v kvalitě. Podstatná je hustota vláken a poměr polyamidu a polyesteru. Utěrky s řídkou vazbou polyesteru sají nedostatečně a zanechávají šmouhy, což by kvalitní hadříky dělat neměly. Naopak kvalitní hadříky z mikrovlákna jsou schopny vyčistit a odmastit povrchy jen za pomoci vody, bez užití chemických přípravků.