Na počátku je třeba si ujasnit, kvůli komu tuto tradici vlastně dodržujeme. Účelem zjevně nebude trumfnout sousedku, která se každoročně chlubí patnácti druhy cukroví. Pečeme pro sebe a své nejbližší, něco možná nabídneme návštěvě. Zaměřte se na druhy, které jsou u vás doma nejoblíbenější a zaručeně se snědí.

O prvním adventním víkendu se zpravidla pečou perníčky a zázvorky, protože potřebují déle času na změknutí. Najdete ale i recepty na perníčky, které budou měkké hned poté, co je potřete bílkovou polevou, a dají se tedy připravit až těsně před Štědrým dnem. Jsou vhodné nejen pro "nestíhače", ale i pro ty, kdo doma nemají možnost perníčky správně skladovat.

Aby cukroví tohoto typu zvláčnělo, mělo by být uloženo v prodyšné, nejlépe papírové krabici vystlané ubrousky či alobalem; ideálním prostředím je chladná spíž, případně balkon, ale v tomto případě musíme hledět i na počasí. Když přijdou teplejší dny a déšť, přílišná vlhkost vzduchu nám perníčky téměř rozmočí. Stejný efekt nastane, pokud cukroví namrzne a potom zase vlivem oteplení roztaje. V žádném případě ale perníčky ani zázvorky nepatří do lednice, kde je vzduch naopak příliš suchý.

O druhém adventním víkendu přicházejí na řadu vanilkové rohlíčky, pracny, linecké, cukroví ze strojku nebo ořechy, které později naplníme krémem. Také tyto druhy se potřebují pár týdnů rozležet, než se rozplynou na jazyku. Do těsta se většinou přidávají jen žloutky, aby bylo cukroví křehčí. Pečení naplánujte tak, abyste zároveň zpracovali i bílky - v jednom víkendu upečte i kokosky nebo pusinky. Sněhové cukroví ale nenechte navlhnout, raději ho skladujte na chladném a suchém místě v papírovém sáčku nebo ve skleněné uzavíratelné nádobě.

Třetí adventní víkend si můžeme vyhradit pro zdobení a slepování. Nezdá se to, ale právě tato činnost zabírá nejvíce času. Pusťte si příjemnou hudbu, vytáhněte marmeládu, připravte si čokoládovou polevu a třeba i bílkovou na perníčky. Máslové krémy necháme až na víkend těsně před Vánocemi.

Poslední víkend bývá zasvěcen nepečenému cukroví, kam se přidává máslo, a také plnění ořechů a podobných druhů máslovým krémem. Rozlámané kousky můžeme zpracovat do bleskového kakaového salámu nebo kuliček; kdo miluje vosí hnízda, teď je na ně pravý čas. Nepečené cukroví uchováváme v lednici, a to v uzavřených krabičkách, aby nenačichlo.

A jaké druhy letos budete péct vy? Budeme rádi, když se s námi o své plány podělíte v diskuzi.