Základní linecké těsto:

140 g másla 70 g moučkového cukru 210 g hladké mouky 1 žloutek

Základní těsto používáme nejčastěji na vykrajované cukroví slepované džemem. Většinou sáhneme po rybízovém nebo jahodovém, protože jeho červená barva krásně vynikne v otvoru horního dílu. Zcela jiného efektu i chuti dosáhnete pomocí džemu citrusového; do těsta zapracujte nastrouhanou citrónovou kůru a hotové tvary po slepení ozdobte bílkovou polevou, kterou připravíte vyšleháním 1 bílku s 10 lžícemi moučkového cukru a lžičkou citronové šťávy. Cukroví můžete nazývat třeba "Citronové hvězdičky" nebo "Citronová kolečka".

Máte-li formičky na košíčky, linecké těsto do nich vtlačte (ale jen asi z poloviny, během pečení trochu nabude) a po vyklopení a vychladnutí košíčky naplňte náplní podle chuti. Výborný je například ořechový krém:

80 g moučkového cukru a 100 g mletých vlašských ořechů spaříme trochou horkého mléka a necháme vychladnout. Poté zakapeme rumem a vmícháme 100 g másla. Třeme dohladka. Košíčky plníme s pomocí cukrářského sáčku a ztuhlý krém poléváme čokoládou. Zdobíme čtvrtkami ořechů.

  • Tip: Pokud místo krému použijete slazený tvaroh, vzniknou vám křehké "mini cheesecakes".

Polomáčené sušenky můžeme vyrobit ze strojku, případně s pomocí formiček na banánky nebo vykrajovátek ve tvaru půlměsíců. Upečené slepíme marmeládou, namáčíme zčásti do čokolády a necháme ztuhnout na cukrářské mřížce.

Kakaové dortíčky

Jakmile se kakaové dortíčky trochu rozleží, stanou se hitem Vánoc. Těsto připravíme tak, že do základního lineckého těsta přidáme 30 g strouhaných mandlí nebo oříšků a 1 lžíci kakaa. Z hmoty vykrájíme kolečka, která po rozležení v chladu slepíme máslovou náplní (100 g másla, 70 g moučkového cukru, rum). Horní kolečka polijeme čokoládou rozehřátou ve vodní lázni a zdobíme půlkami vyloupaných mandlí nebo oříšky.