Miřte vysoko

Nedostatek úložných prostorů je možné vyřešit využitím skříňových systémů až ke stropu. Ve starších zástavbách jsou někdy stropy i čtyři metry vysoké, takže se úložného místa nabízí opravdu dostatek. Do vyšších skříněk je pak vhodné uložit mixéry, velké hrnce, čisticí prostředky či další nádobí, které nepoužíváme denně.

Design na míru

V malé kuchyni se počítá každý centimetr. Abyste vytěžili všechno dostupné místo, je vhodné poradit se s profesionály. Ti už vědí, jak zkontrolovat, zda se každá zásuvka otevře do úplného výsuvu, nebo zda horní dvířka skříňky nenarazí na stropní světlo apod. Ověří za vás i vzdálenosti mezi různými pracovišti a výšky skříněk, abyste se při vaření neuhodili.

Spotřebiče menší a schované

Je třeba si uvědomit, že na malé ploše kuchyně budou nepříjemně dominovat velké spotřebiče jako lednička standardní velikosti, stejně tak nebude vhodný ani volně stojící sporák s troubou. Využijte proto co nejvíce vestavěných prvků, které spotřebiče schovají. Pokud opravdu hodně vaříte, bude pro vás nezbytná varná deska se čtyřmi hořáky. Jestliže ale vaření moc nedáte, postačí vám hořáky dva. Totéž platí pro myčku, místo investice do plné velikosti zvažte alternativu s užší šířkou nebo tzv. stolní myčku, která je poloviční. Nepodceňujte ani chladničku pod pultem. Nejnovější modely vypadají menší, než ve skutečnosti jsou, a mohou uložit docela značné množství potravin.

Pracovní deska všude, kde to jde

Pracovní deska je pro přípravu pokrmů klíčová. Máte-li v kuchyni okno, pracovní desku navíc můžete vytvořit i z parapetu. Zvážit můžete i ostrůvek. „Chytře navržený kuchyňský ostrov může být další pracovní deskou i jídelním stolem zároveň. Pokud pod něj ukryjete zásuvky či skříňky, získáte další úložný prostor navíc, například pro každodenní nádobí a příbory, které tak budete mít vždy po ruce. Pokud je kuchyň otevřená do obývacího pokoje, vytvoří ostrov navíc dojem oddělení prostor,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Tlumené barvy

„Barva má velkou sílu a stejně jako světlo dokáže prostor vizuálně uspořádat. Skříně, které sahají až ke stropu, mohou vypadat těžce a ohromně, pokud barva jejich předních částí kontrastuje s barvou stěny. Nejbezpečnější volbou zde proto bude tlumený odstín. Kuchyňský obklad bude působit jemněji také v jednobarevných odstínech, použít zde můžete například stěrku, která je omyvatelná, nebo elegantní sklo,“ radí Lucie Hronová ze společnosti Amirro. Uberte také u barvy spotřebičů; černá lednice může vypadat elegantně, ale v malé kuchyni bude dominovat celému prostoru.