Stejně jako jiné ovoce dovážené z dalekých krajů, tak i mango se v obchodech často objevuje tvrdé a nezralé. Bohužel, jakmile jednou oloupete nezralý plod, už vám doma nezměkne. Zralost tedy musíme zjistit po hmatu - pod pevnou slupkou byste měli cítit měkkost dužiny; mango bude zelené jen místy a slupku by měly pokrývat drobné hnědé tečky.

Tvrdé a zelené mango necháme doma "dojít" v košíku s ovocem nebo v papírovém sáčku, do kterého přihodíme i jedno jablko. Důležité je, aby ovoce dozrávalo při pokojové teplotě, zásadně ho neukládáme do lednice.

Když konečně přijde den, kdy si na něm můžeme pochutnat, nožem nebo škrabkou odstraníme slupku, která je sice jedlá, ale bývá napuštěna chemikáliemi. Dužinu krájíme na plátky až k pecce a co nejdříve zkonzumujeme. Mango se jí nejčastěji jen tak syrové, ale můžete ho přidat i do domácího čatní nebo do zeleninového salátu.

Průměrně velký plod dodá dospělému člověku až 138 % doporučené denní dávky vitaminu C a asi 33 % DDD vitaminu E. Obsahuje také notné množství betakarotenu, ze kterého tělo vyrábí vitamin A. Zároveň jde o silný antioxidant, jenž zvláčňuje pokožku a chrání ji před UV zářením a předčasným stárnutím. Přítomný vitamin B6 má pozitivní vliv pro změnu na psychiku. Zlepšuje soustředěnost, zmírňuje nervozitu a pomůže vám v boji s nespavostí.

Díky zvýšenému obsahu draslíku mango dále pomáhá regulovat krevní tlak a dopřát si ho mohou i diabetici, ačkoli chutná sladce. Novodobé studie ukázaly, že konzumace manga pomáhá předcházet komplikacím spojeným s cukrovkou a snižuje hladinu glukózy v krvi. O tom, jak často a v jakou denní dobu si toto chutné ovoce dopřávat, se však raději poraďte se svým lékařem.