Důvod je ten, že v horké vodě dochází na povrchu masa ke snadnému množení bakterií, což nám může zadělat na zdravotní problémy. Maso se navíc nerozmrazí rovnoměrně - zatímco na povrchu je už téměř vařené, uvnitř zůstane zmrzlé.

Mnohem šetrnější je vložit uzavřený sáček s masem do vody studené a vodu ideálně každou půl hodinu měnit. Menší balíčky, jako například porce kuřete, se tímto způsobem rozmrazí asi za hodinu, větší kusy okolo 2 kg budou potřebovat 2-3 hodiny. Je to stále rychlejší, než kdybychom maso nechali jen tak na vzduchu - voda totiž, ač studená, je mnohem lepším vodičem tepla. Maso se v ní přitom nezačne kazit tak rychle jako na vzduchu.

Jak rozmrazit maso v lednici?

Pokud přípravu pokrmů plánujete s dostatečným předstihem, můžete maso rozmrazit v lednici na talířku, který zachytí stékající rozmrazenou vodu. Větší balíky hovězího, vepřového či telecího se ale takto budou rozmrazovat klidně 3 dny. Odborníci navíc tuto metodu ani příliš nedoporučují.

Stejně tak jsou skeptičtí k rozmrazování v mikrovlnce. Maso je potom totiž tvrdé a ztrácí svou šťavnatost. Po rozmrazení v mikrovlnce z něj můžete připravit tak akorát guláš nebo jiný dušený pokrm, na minutce si nepochutnáte. Pokud ale máte moderní horkovzdušnou troubu s příslušným programem, můžete s jeho pomocí maso rozmrazit při nízké teplotě během půl hodiny až hodiny. Nechte ho však zabalené v nepropustném obalu, aby se nevysušilo, a pravidelně ho kontrolujte.

V každém případě je nutné držet se železného pravidla, že rozmrazené maso je třeba co nejdříve zpracovat a nikdy ho neuskladnit opět v mrazáku. Zamrazit však můžete již uvařené pokrmy. Jejich životnost v mrazáku nicméně není neomezená, zkonzumovat by se měly do dvou měsíců.

Zdroj: bezpecnostpotravin, bydlimekvalitne