Kaštan koňský - hlaďounký, hnědý plod, případně s bílými skvrnami, který musíme vydobýt z pichlavého sevření zelené skořápky, patří k jedné z podzimních radostí dětí. Jinak je to však s takzvanými jedlými kaštany, které nejsou kultivovanou odnoží stejného druhu, ale jedná se o zcela jinou rostlinu.

Kaštanovník setý

Tato rostlina pravděpodobně pochází ze Středomoří a ze severní Afriky i z Blízkého východu. V těchto oblastech se kaštanovník objevil již v době bronzové. Do Čech se tyto stromy dostaly po roce 1679. Pěstitelé jedlých kaštanů zakládali celé kaštanovníkové sady, které se nazývaly kaštanky. Nejznámější kaštanový sad vznikl díky péči zahradníka Oxenhausera u Nasavrk v roce 1776. Na Slovensku kaštanovníkové sady mají dlouhou nepřetržitou existenci a najdeme je zde dosud.

Co se skrývá pod slupkou

Během staletí byly vyšlechtěny velkoplodé kultivary kaštanovníku. Říká se jim marony. Z těch se začal ve francouzském Lyonu vyrábět proslulý původní nugát (za přispění medu a karamelu). Ale kaštany nejsou jen surovinou k výrobě cukrovinek. Obsahují 35 % škrobu, 10 % bílkovin, 21 % sacharózy, dextrin, olej a další látky. Dodávají všem pokrmům sytost.

Před použitím musíme slupku naříznout, oloupané kaštany pak uvaříme ve vodě či upečeme v troubě doměkka. Při pečení nesmí zčernat a musí si zachovat typickou tmavohnědou barvu. Teprve v tepelně upraveném stavu můžeme tyto plodiny dále využít v kuchyni či jen tak teplé konzumovat.

Vaříme z kaštanů

K oblíbeným pochoutkám našich babiček patřila krůta nadívaná kaštanovou náplní, a protože jedlé kaštany se občas objevují i v českých prodejnách zeleniny, můžeme lecjakou dobrotu z této zdánlivě exotické plodiny také zkusit vykouzlit.

Kaštanový krém

  • 6 dl mléka, 7 dkg cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 1 dkg maizeny, 20 dkg uvařených a propasírovaných kaštanů, 2 dkg čokolády, rybízová marmeláda či ovocná poleva na zdobení.

V 5 dl mléka rozmícháme cukr a vanilkový cukr a vše společně svaříme. Ve zbylém mléku rozšleháme maizenu se žloutkem a vše vlijeme do vařícího mléka a společně chvíli povaříme. Potom přidáme kaštany, nastrouhanou čokoládu a promícháme. Hotový krém vlijeme do širokých pohárů a ozdobíme buď rybízovou marmeládou, nebo hotovou ovocnou polevou.

Pečený krocan s kaštanovou nádivkou

  • 1 krocan o váze asi 4 kg, 20 dkg oloupaných uvařených kaštanů, 20 dkg bílé veky, 1,5 dl mléka, 2 vejce, petrželka, sůl, 5 dkg másla, muškátový květ, pepř.

Opláchnutého krocana osušíme, osolíme, necháme chvíli odležet. Kaštany jemně nastrouháme. Veku zbavíme kůrky, pokrájíme na kostičky, pokropíme mlékem a necháme prosáknout. Změklé máslo utřeme se solí, pak vmícháme žloutky, nasekanou petrželku, muškátový květ, kaštany, potom kostičky veky a nakonec sníh z bílků. Nádivku vložíme do krocana a kůži sešijeme bílou nití. Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme. Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby. Krocana při pečení obracíme a podléváme.

Husa s kaštanovou nádivkou po řecku

  • 1 husa, 1 kg kaštanů, 1 lžička másla, 30 dkg jablek, 1 čajový šálek mléka, 2 lžíce piniových semínek, špetka skořice, 1 polévková lžíce cukru, šťáva z jednoho citrónu, sůl, pepř.

Husu nejprve povaříme ve slané vodě. Kaštanům nařízneme slupku a pečeme je v troubě tak dlouho, až jdou lehce oloupat. V kastrolku povaříme játra, žaludek a srdce husy. Poté je nakrájíme na drobné kousky a osmahneme na trošce másla. Osolíme a přidáme jablka nastrouhaná na plátky a mícháme do změknutí. Směs podlijeme šálkem horkého mléka a sklenicí vývaru z husy. Nakonec přidáme nakrájené kaštany a piniová semínka, trochu skořice, cukr a pepř. Stáhneme plamen a necháme probublávat, dokud se mléko nevpije. Po vychladnutí směsí naplníme husu a zašijeme, aby nádivka zůstala uzavřená uvnitř. Husu potřeme máslem, přelijeme citrónovou šťávou a pečeme v pekáči. Při pečení ji stále přeléváme vypečenou šťávou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com