O letních vedrech vědí své především obyvatelé půdních bytů a podkroví rodinných domů. Právě tam se teplý vzduch drží nejvíce. Během dne se totiž podkrovní prostor snadno vyhřeje, ale přes noc se nestihne dostatečně ochladit.

DALŠÍ RADY NAJDETE V ČLÁNKU 10 TOP tipů, jak si zařídit život v tomhle vedru

Pokud také bydlíte v půdním bytě, nevzdávejte se bez boje. Existuje totiž několik způsobů, jak váš domov efektivně ochladit tak, aby se v něm dalo příjemně žít, přestože za okny panují tropy.

1. Okenní zástěna jako účinná prevence

Pokud teplota venkovního vzduchu přesahuje 30 stupňů, měli bychom v první řadě zabránit vstupu slunečních paprsků do interiéru. Nejlevnější variantou jsou klasické lamelové žaluzie, jimiž můžeme okno zakrýt a případně i regulovat intenzitu pronikajícího světla až po úplné zatemnění.

K zatemnění prostoru se tradičně užívají také rolety. Ty můžete nastavovat prostřednictvím vestavěné pružiny nebo za pomoci elektrického ovládání, které dokáže samo reagovat na intenzitu světla, a podle toho žaluzie nastavit automaticky.

Efektivnější způsob, jak zabránit vyhřívání půdního bydlení, představují venkovní rolety. Tyto předokenní zástěny jsou velmi účinné, protože většinu tepla z pražícího slunce zachytí ještě dřív, než sluneční paprsky vůbec dopadnou na okno. Venkovní rolety jsou navíc praktické i v zimních měsících, kdy naopak zabraňují únikům tepla z interiéru.

Zajímavým řešením jsou také fólie, které stačí zvnějšku nalepit na okno. Když pak do oken začne svítit slunce, fólie ztmavne a nepropustí až 80 procent tepla. Rozhodnete-li se pro tuto variantu stínění, je dobré předem uvážit, že fólie zůstane na okně i přes zimu, a může tak bránit vstupu slunečního světla a tepla i v období, kdy je to spíše žádoucí.

DALŠÍ UŽITEČNÉ RADY PRO VÁS:

2. Větrejte chytře

Další nezbytností je v tropických dnech správné větrání. Během dne by měla všechna okna zůstat zavřená. Větrat má smysl až tehdy, kdy je teplota venkovního vzduchu skutečně nižší než teplota v interiéru – tedy například půl hodinky brzy ráno a pak opět stejnou dobu večer po západu slunce.

Účinně se ochladíte také použitím obyčejného větráku, který v místnosti rozproudí vzduch a zajistí lepší a rychlejší ochlazování. Výběr větráků a ventilátorů je široký – existují stojanové či stolní typy nebo také stropní a podlahová varianta, která se uplatní ve větších prostorech. Cena větráků se liší podle typu, velikosti a funkcí a pohybuje se mezi 300 až 5 000 korunami.

3. Mobilní klimatizace

Dražší způsob chlazení představuje mobilní klimatizace, která dokáže v místnosti udržovat takovou teplotu, jakou si sami zvolíme. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o nejúčinnější řešení, není to úplně pravda – mobilní klimatizace totiž vyžaduje vývod teplého vzduchu mimo místnost, a to pootevřeným oknem. Do místnosti tak opět vpouští venkovní teplo, a to samozřejmě snižuje efektivitu chlazení. I v tomto případě závisí cena na konkrétním typu, obvykle se však pohybuje v rozmezí 8 000 až 20 000 korun.