Co praví legenda o svatém Valentýnu

Oslavy svátku zamilovaných bývají často pokládány za importovaný americký svátek nebo za strategii prodejců pro povzbuzení spotřeby. Přitom kořeny tohoto svátku sahají až do daleké minulosti, jsou spíše spojeny s evropským kontinentem než s Amerikou a měl by upomínat na zásadnější hodnoty, než jsou ty materiální.

ČTĚTE TAKÉ:

Jedna ze starých římských legend praví, že svatý Valentýn, kněz a biskup, žil a působil ve 3. století za vlády císaře Claudia II. Tento císař toužil po rozšiřování Římské říše, k čemuž potřeboval dostatek bojovníků. Ochotné a věrné válečníky se rozhodl získat zákazem sňatků, jelikož byl přesvědčen o tom, že ženatí muži ztrácejí motivaci k odvážnému a nemilosrdnému boji. Jeden z římských kněží však toto nařízení neuposlechl a snoubence dál oddával v utajení. Za porušení císařova příkazu byl podle staré legendy tento kněz, který se jmenoval Valentýn, 14. února za trest popraven.

Valentýnská výzdoba

Pro valentýnské dekorace jsou nejpříznačnější sladší barevné kombinace. Klasicky se hodí sytě červená, růžová, oranžová, ale také žlutá nebo fialová barva. Nejsnadnější cestou, jak vyzdobit interiér na 14. únor, je užití tradičních dekorů, jako jsou srdíčka nebo květiny.

Pokud se rozhodnete držet umírněnějšího stylu, vsaďte na přírodní materiály, které působí méně kýčovitě než umělohmotné ozdoby. Perfektně se pro tento účel hodí živé květiny, proutí i dřevo. Přeslazené barvy dokáže strhnout kombinace s neutrálnějšími a sytějšími tóny - s temně fialovou, hnědou nebo bílou.

Tu správnou uvolněnou atmosféru pomůže navodit také tlumené světlo svíček, velmi pěkně a nenuceně vypadají svíčky vyrobené ze včelího vosku. Levnou, a přitom efektní záležitostí jsou barevné stuhy, s nimiž jde snadno ozdobit prakticky cokoliv. Další příjemnou dekorací, kterou využijete i mimo Valentýna, jsou vodní perly nebo také gelové kuličky do vázy. Ty lze využít jako dekoraci samu o sobě nebo je vložit do vázy s řezanými květinami.