Magazín, zabývající se interiérovým designem a architekturou, Freshome.com vybral několik nejaktuálnějších trendů, které budou letos hýbat světem designu. Pojďme si je také představit.

1. Muži a mužský element v interiéru

Stále více mužů se větší měrou zapojuje do činností souvisejících s chodem domácnosti a doma také tráví výrazně více času, než tomu bylo v dřívějších dobách. Tento trend by se měl odrazit i na vzhledu domácnosti, kde již nedominuje jen ženská ruka. Tím podstatným úkolem je proto nalezení kompromisu nebo lépe - rovnováhy mezi typicky ženskými aspekty v interiéru (výraznými barvami, vyšším počtem dekorací a doplňků a podobně) a mužskými preferencemi (střídmějším a umírněnějším stylem).

2. Ruční výrobky aneb Udělej si sám

Kreativci zajásají. V roce 2013 bude opravdu na místě vpustit do našich domovů vlnu tvořivosti a vlastní invence. Čím více vlastnoručně vyrobených doplňků a nábytku můžeme v interiéru najít, tím osobněji a přívětivěji působí. Není divu, že se lidé po celém světě stále raději obklopují věcmi, které pro ně něco znamenají. Svůj velký comeback díky tomu letos zažívá například pletení a vyšívání - od barevných koberečků přes pletené košíky až po pletené podsedáky, které interiér krásně oživí. Originalita se zkrátka cení!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3. Povrchy na výsluní

V minulosti příliš nezáleželo na tom, jak povrchy jednotlivých kusů nábytku působí na dotek. Dříve šlo především o funkci, později o funkci a vzhled a dnes záleží ještě také na povrchu. Vždyť právě dobře zvolené materiály jsou tím nejelegantnějším způsobem, jak interiér zabydlet a vytvořit v něm domáckou atmosféru. V roce 2013 by se na výsluní slávy mělo hřát dřevo a semiš.

4. Pruhy a květiny

Společenské místnosti bude letos slušet dynamika, pohyb a energie. Tohoto efektu lze v prostoru nejsnáze dosáhnout s pomocí typického a často užívaného vzoru - pruhů. A už je čistě na vás, v jaké míře je využijete a jakou formu jim dopřejete. Hodí se na velkoplošné tapety, koberce, polštářky i na ložní prádlo. Romantičtěji laděné duše si také přijdou na své. Ve větší míře se totiž letos prosadí i květinové vzory, a to především na bílém podkladu.

5. Inspirace Afrikou

Pokud letos toužíte po něčem novém, neokoukaném a tak trochu exotickém, můžete vsadit na inspiraci africkými motivy. Africký vliv se v interiéru může projevit v použití typických dřevěných sošek, zvířecími vzory, ručně vyráběnými dekoracemi a nejrůznějšími přírodními materiály.