Anatomické zóny, ortopedické a antialergické vlastnosti, zátěžové testy, různě tuhé ložné plochy – to jsou jen některá z kritérií, která musíme mít při výběru nové matrace na zřeteli. A není divu, matrace prošly od svých počátků pořádný kus cesty směrem k většímu pohodlí a zdravějšímu spánku.

Cesta k moderním matracím

První matrace používali lidé už v neolitu, šlo spíš o improvizované matrace z kůží, travin a listí. Ani později v Egyptě se nespalo na tvrdém, Egypťané používali pro lepší spánek navršené palmové větve. Ovšem o praktičtější využití se postarali až Římané, kteří jako matrace začali používat látkové pytle plněné rákosem, senem, vlnou nebo peřím. Dlouhou dobu byla jako výplň oblíbená sláma, kterou později nahradilo prachové peří. Následně přišly na řadu pružinové matrace a později taškové pružiny.

Na počátku 20. století byly vynalezeny také první latexové matrace, přičemž po celé století byly nejoblíbenější pružinové matrace. Změnu kurzu pak znamenaly výzkumy NASA v 70. letech, po nichž mohla být na počátku 90. let uvedena na trh viskoelastická paměťová pěna jako nový základ pro zdravý a pohodlný spánek.

ČTĚTE TAKÉ:

Test

Lázně Velichovky, které se specializují na léčbu pohybového ústrojí, testovaly téměř půl roku šest běžně dostupných matrací od různých výrobců. Vedení lázní potřebovalo vybavit komfortní pokoje novými matracemi. Před nákupem se proto rozhodly provést test matrací od českých i zahraničních výrobců.

„Do testování jsme vybrali celkem šest matrací, které jsme zvolili na základě sedmi předem stanovených kritérií. Potom jsme pořízené matrace dali na pokoje a průběžně získávali vyjádření lázeňských hostů, přičemž jsme brali v úvahu především jejich tělesnou konstituci a obtíže. Po pěti měsících došlo k závěrečnému vyhodnocení a vyzkoušení matrací vedením lázní,“ popisuje průběh testu MUDr. Marián Harničár, primář Lázní Velichovky.

V úvahu se brala cena, záruka, vybavení paměťovou pěnou, pratelnost potahu, dělitelnost potahu na dvě části – umožňuje používat matraci s jednou půlkou potahu, zatímco se druhá pere, a vybavení konstrukční novinkou 3D kombi – lehací plocha obsahuje v několika vrstvách různé pěny, díky čemuž se lépe přizpůsobí uživateli a poskytuje větší komfort spánku. „Kromě již zmíněných kritérií jsme totiž vzali v úvahu klíčové faktory jako komfort ležení, podpora páteře a tlak na kyčle při spánku na boku. Souhrnem všech informací jsme nakonec došli k vítězi. Tím se stala matrace Tropico Calipo, která nabízí ideální poměr ceny a užitné hodnoty,“ dodává MUDr. Harničár.

Jak dopadly výsledky

Nejlépe se v testu umístila matrace Calipo od českého výrobce značky Tropico. Zvítězila především díky poměru užitné hodnoty a ceny. I ostatním českým výrobkům se v testu dařilo a dokonce se všechny české matrace umístily před matracemi zahraničních výrobců.

  1. Tropico/ Calipo - Perfektní poměr ceny a užitné hodnoty.
  2. Slumberland/ Color Visco - Luxusní matrace, pokud by byla za cenu matrace Calipo, zvítězila by.
  3. Gumotex/ Athena Hard - Až na tuhost se také jedná o velmi dobrou matraci.
  4. DPV/ Rana
  5. PerDormire/ New Memory
  6. Dormeo/ Memory 4+10