V pražském Design centru jsme se ve středu 13.9. mohli osobně setkat s designérem špičkové finské společnosti Martela, zabývající se vývojem a výrobou kancelářského nábytku. Pan Pekka Tivola přijel na pozvání dr. Marie Suchánkové (SUMA interiér) a kromě svého přístupu k práci představil i některé novinky, s nimiž Martela teprve vyjíždí.

Filozofií firmy je zabydlet kanceláře i domácí pracovny nábytkem pokud možno mobilním a víceúčelovým, aby lidé trávící den u počítače a papírů měli možnosti přirozeného pohybu i během pracovní doby. Martela radí: dejte si telefon na vysokou skříňku, abyste se k němu vždycky museli zvednout, pracujte u počítače ve stoje, proto pro vás přece navrhujeme stoly na teleskopických nohách…

Pekka Toivola předvedl jako jednu z novinek židli, která je pohodlná k sezení, ale zároveň se dá užívat jako stabilní opěrka při stání – sama vybízí k různým variantám postoje i pohybu při práci.

Nejzajímavějším kouskem však je paraván s kapsami na papíry. Autor o něm začal přemýšlet jako o odpovědi na otázku, proč nenavrhuje tradiční psací stůl s roletkou, která se dá zatáhnout a pracovní nepořádek není třeba uklízet. Dvoudílný paraván v kovovém rámu s hustým plastovým výpletem slouží k optickému předělení místnosti (je na kolečkách), ale zároveň se do jeho kapes dá ukládat pohodlně a přehledně spousta kancelářských potřeb. Po práci se jednoduše díly sklapnou k sobě, paraván je zavřený.

S filozofií mobilní kanceláře souvisí i mobilní kontejner nové generace. Nemá zásuvky, protože finští specialisté přišli při výzkumech na to, že nejvíce se využívá horní zásuvka a to jen do jedné třetiny, ostatní prostory jsou zaplněny neužitečnými nesmysly, jako slupky od pomeranče, parfém nebo punčocháče. Kontejner má jedinou hlubokou a výklopnou zásuvku umístěnou ve výšce pohodlné pro sedícího člověka. Spodní deska je volná a využitelná například pro odložení tašky.

Pekka Toivola představil ještě mobilní skříňku na šanony. Uvedl ji tím, že toužil vyprojektovat nejkrásnější skříňku na světě a přednášku ukončil slovy, že na nejkrásnější skříňce na světě musí ještě dlouho pracovat… Měl pravdu, ale skromná vizáž tohoto kousku nábytku nic nemění na jeho promyšlenosti a faktu, že Martela z ní vytvoří bestseller moderních kanceláří nové generace. -OS-