Podle letošního sčítání lidu je v ČR půl miliónu trvale neobydlených bytů, z toho 61 tisíc v Praze. V ČR je tedy dostatek volných bytů, ty však nejsou využívány. Na včerejší tiskové konferenci to uvedl místopředseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Robert Axamit. Půl miliónu neobydlených bytů představuje 12 procent bytového fondu. V zahraničí je přitom obvyklých čtyři až osm procent, dodal. Letošní sčítání lidu dále ukázalo, že v ČR je 424 bytů na tisíc obyvatel, což je srovnatelné s nejvyspělejšími státy světa. Do sčítání bytů nebyly zahrnuty trvale obyvatelné rekreační objekty, kterých je 150 až 200 tisíc, ani zhruba 150 tisíc bytů v rodinných domcích, které byly dříve pronajímány. Počet využitelných bytů je tedy ve skutečnosti 450 na 1000 obyvatel, řekl Axamit.

Bytů je tedy podle něj dostatek, přesto zvláště v Praze existuje na trhu krizová situace. Tu však podle Axamita vyvolává sama vláda. Soukromým osobám, které vlastní 80 procent bytů a jimž patří většina vykazovaných neobydlených bytů, stát nevytváří podmínky pro pronájem těchto bytů. Zákony například neumožňují pronájem za tržní nájemné, podle zákona o evidenci obyvatel majitel domu nesmí vědět, kdo v jeho domě bydlí apod.

Řešením situace je podle OSMD úprava občanského zákoníku zaručující smluvní svobodu u nově uzavíraných nájemních smluv s reálnou ochranou vlastnictví. Vytvořit je třeba adresný příspěvek na nájemné, je nutné deregulovat nájemné a urychlit soudní projednávání. -čtk-