Plastika-Isol s.r.o., výrobce a dodavatel izolačních materiálů pro stavebnictví a protiotřesových isolátorů, se chce prosadit v programu zateplování panelových domů. Zhruba pětiprocentní podíl, který má na českém trhu s izolačními materiály, by ráda zvýšila až na deset procent, řekl generální ředitel Jaromír Vítek.

Firma očekává, že se v příštím roce její výnosy zvýší z letošních 50 miliónů korun zhruba o deset procent. Nárůst podílu na trhu by mohl vést ke zvýšení počtu zaměstnanců, kterých má firma nyní 25. Isol patří mezi významné výrobce polystyrenu v České republice, velkou konkurencí jsou mu ale zahraniční dodavatelé. Jeho stoprocentním vlastníkem je od roku 1998 slovenská a.s. Plastika Nitra.

Isol Kolín vznikl v roce 1949 delimitací z Báňské hutní společnosti. Vyráběl tepelné, akustické, kyselinovzdorné, protiotřesové a jiné speciální izolace. Později se stal součástí Stavebních izolací Praha. Na začátku 90. let firma zaměstnávala přes 500 lidí a její výnosy se pohybovaly kolem 600 miliónů Kč. Z ekologických důvodů ale musela postupně utlumit podstatnou část výroby, zejména minerální vlny, lignoporu a polyuretanu. -čtk-