Investoři, kteří jsou sdruženi v konsorciu Investors for Prague 8, plánují v této pražské lokalitě v příštích letech postavit kanceláře, hotely i byty minimálně za 25 miliard korun. "V horizontu příštích pěti let zde například vznikne asi 450 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch," řekl Arnošt Hejduk z agentury Prague DC, která konsorcium mediálně zastupuje. Kapitál na tyto investice pochází například z Rakouska, Německa, Francie, Itálie, Velké Británie či USA, doplnil Hejduk.

Lokalita Prahy 8, zejména Karlín, patří k nejpostiženějším čtvrtím, které v srpnu zasáhla povodeň. Škody, které zde velká voda napáchala, dosahují zhruba 1,5 miliardy korun.

"Loni se v této městské části pronajalo nejvíce kancelářských ploch z celé metropole. Bylo to téměř 30 tisíc metrů čtverečních, což je asi 25 procent celkových pronájmů," uvedl Hejduk. Pronájmy kanceláří se v Praze podle Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí pohybují mezi 120 až 130 tisíci metrů čtverečních ročně.

V současné době je ve výstavbě v lokalitě Prahy 8 například budova Danube House, která je součástí projektu River City Prague. Budova příští rok nabídne více než 20 tisíc metrů čtverečních kancelářského prostoru a téměř 1300 metrů čtverečních pro maloobchody. Výše měsíčního nájmu se bude pohybovat mezi 17 až 19 eury za metr čtvereční. V prvních třech letech ale investor vzhledem k povodním počítá s nájmem nižším. -čtk-