Českomoravský cement (ČMC) přeruší koncem dubna výrobu cementu v závodě Králodvorské cementárny. Tři měsíce před tímto krokem však už zastaví výrobu slínku, který je vstupní surovinou k produkci cementu. Důvodem je situace na tuzemském trhu s cementem, kde kapacity výrobců nejsou efektivně využívány. Namísto dílčího vytížení tří závodů zvolil ČMC přechodné uzavření jednoho z nich a propuštění části zaměstnanců.

ČMC, největší producent stavebních hmot v ČR, v současné době provozuje závody v Mokré u Brna, v Praze - Radotíně a v Králově Dvoře. Právě blízkost radotínské a Králodvorské cementárny byla rozhodující při volbě, kterou kapacitu odstavit.

Mluvčí ČMC Romana Sommerová řekla, že přerušení výroby je dočasné a bude trvat, dokud se nezmění situace na trhu. Rozhodně ale bude delší než rok a firma proto propustí zaměstnance výrobních provozů, sdělila. Jejich počet však neuvedla.

Pro odcházející zaměstnance je podle Sommerové připraven nadstandardní sociální program. "Jeho hlavním bodem je zvýšení odstupného nad zákonem stanovené dva měsíční platy, a to podle počtu u nás odpracovaných let," řekla. Firma chce podle ní propuštěným pomoci i s hledáním nového zaměstnání. "Budeme kontaktovat podnikatelské subjekty, například v sousedních Zdicích," upřesnila.

Českomoravskému cementu loni klesl odbyt cementu proti roku 2000 o sedm procent. Podnik tak vyrobil 1,596 miliónu tun cementu proti 1,685 miliónu v roce 2000. Za vlastní výrobky a služby firma utržila 3,414 miliardy korun proti 3,822 miliardy předloni. Propad se promítl i do čistého zisku, který klesl o 211 miliónů na 414,8 miliónu korun. Výsledky letošního hospodaření firma nezveřejnila.

Společnost Českomoravský cement loni převzal její hlavní akcionář ČMC, a.s., stoprocentně vlastněný holandskou CBR Construction Materials. Ta je součástí nadnárodní skupiny HeidelbergCement. Základní kapitál podniku činí jednu miliardu korun. -čtk-