Obří továrna za nejméně dvě miliardy korun na výrobu betonových dílů by měla vyrůst v Kopidlně na Jičínsku. Během jednoho až dvou let by měla zaměstnat kolem 650 lidí. Projekt v Kopidlně představila liberecká firma Euro-Spelink, za níž stojí nejmenovaný strategický partner. Uvedlo to poslední číslo v Jičíně vycházejícího týdeníku Nové noviny.

Továrna má na český trh přinést zcela nové stavební produkty. "Jde o výrobu skořepinových betonových tvárnic a dalších prvků na bázi francouzské technologie," řekl předseda představenstva Euro-Spelinku Josef Strnad s tím, že z těchto materiálů se staví například rodinné domky. Cena stavebního materiálu na menší montovaný domek podle něj přijde na 250.000 korun.

Na ploše 75 hektarů by kromě výrobních hal a železniční vlečky měly postupně vyrůst podnikové apartmány, zázemí pro řadu služeb a oddechový park. Zpočátku chce firma pro administrativní účely využít budovu zdravotního střediska na kopidlenském náměstí, jejíž odprodej již zastupitelstvo města schválilo.

Součástí projektu by také měla být v minulosti nikdy neuskutečněné přestavba nedokončeného cukrovaru na lihovar. "To by představovalo navýšení celkové investice asi o jednu miliardu korun a vytvoření dalších zhruba 100 pracovních míst. Výroba technického lihu není ale náš hlavní záměr," řekl Strnad.

Investor chce také z vlastních peněz vybudovat obchvat města za zhruba půl miliardy korun. Obchvat by později odkoupil stát, uvedl týdeník.

Pro úspěšný rozjezd projektu ještě zbývá dovést do konce některá jednání a dořešit výkup zbývajících parcel. První zemní práce by podle předběžného harmonogramu mohly začít na jaře, uzavřel týdeník.

Euro-Spelink podle údajů internetového obchodního rejstříku vznikla v roce 1997. Její základní kapitál činí jeden milión korun a jejím jediným akcionářem je Josef Strnad. V předmětu činnosti má firma zapsánu výrobu cementových výrobků a prvků pro stavebnictví, činnost realitní kanceláře, zprostředkovatelskou obchodní činnost, truhlářství a zámečnictví. -čtk-