Stavo Artikel, největší český prodejce stavebního materiálu, dosáhl za tři čtvrtletí letošního roku zisku 28,94 miliónu korun. Ve stejném období loňského roku skončil ve ztrátě 15 miliónů korun. Tržby do září klesly o 15 procent na 1,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl finanční ředitel firmy Ludevít Holub.

Do konce roku firma očekává zisk zhruba 30 miliónů korun a tržby za prodej výrobků ve vlastních prodejnách necelé dvě miliardy korun, doplnil. Celkové tržby podle něj dosáhnou asi čtyř miliard korun.

Stavo Artikel, který zaměstnává 360 zaměstnanců, dodává stavební materiál po celé České republice. Zásobuje 58 prodejen, z toho 20 vlastních prodejen. Podíl firmy na trhu je podle Holuba 15 procent. Na Slovensku a v Chorvatsku má od roku 1998 dceřiné společnosti.

Firma vznikla v roce 1991. V roce 1996 se změnila na akciovou společnost a stala se výší tržeb na trhu se stavebním materiálem po dominující Raab Karcher druhou největší firmou.

V roce 1999 firma zvýšila zisk na 2,18 miliardy korun a získala tak první místo mezi obchodníky se stavebními materiály. Loni zvýšila tržby o 118 miliónů na 2,44 miliardy korun. Skončila však ve ztrátě zhruba 184 miliónů korun. "Ztráta byla způsobená tvorbou opravných položek. Prodali jsme například neefektivní nemovitosti," vysvětlil Holub. -čtk-