Na 70 miliónů korun vyčíslila kursové ztráty ze silné koruny za leden až září keramička RAKO. Do konce roku její ztráty z kurzových operací vzrostou na 100 miliónů korun a promítnou se plně do tržeb i zisku společnosti. Podnik tak utrží zhruba stejně jako před rokem, kdy prodal výrobky a služby za 2,12 miliardy korun. Nesplní ale letošní hospodářský záměr, počítající s tržbami 2,25 miliardy korun. Firma za letošních devět měsíců vykázala zisk z běžné činnosti kolem 60 miliónů korun. Za stejné období loňského roku přitom činil hrubý zisk 121 miliónů korun. Pokud by letošní kurs koruny k euru byl srovnatelný s loňským, dosahoval by výsledek z běžné činnosti 130 miliónů.

Tržby za stejné období činily 1,647 miliardy korun proti 1,688 miliardy před rokem. Při srovnatelném kursu by však vzrostly na 1,717 miliardy korun.

Podnik vyváží 60 procent produkce převážně na západní trhy a inkasuje proto většinu plateb v eurech. Jejich převedením na českou měnu pak ztrácí přesně tolik, o kolik koruna meziročně posiluje.

K vyčíslení dopadů použil Majba průměrného kursu koruny, který loni činil 34 Kč za euro, letos pak 30,50 koruny za euro. Přeceněním každého eura na českou měnu tak podnik meziročně přichází o 3,50 koruny.

Keramičku RAKO v únoru ovládla rakouská společnost Lasselsberger Holding International, která získala podíl 95,3 procenta od německé Deutsche Steinzeug Cremer und Breuer. Lasselsberger přitom vlastní i podíly v Chlumčanských keramických závodech a Keramice Horní Bříza a prodej tak musel schválit úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten s převzetím firmy RAKO v srpnu souhlasil. RAKO má základní kapitál 1,136 miliardy korun a zaměstnává kolem 1300 pracovníků. -čtk-