Stavební výroba letos podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) vzroste zhruba o tři procenta, když se loni její růst přiblížil téměř deseti procentům. Za prvních deset měsíců letošního roku se stavebnictví meziročně zvýšilo o 2,2 procenta. "Růst o tři procenta by bylo možné považovat za úspěch, protože loňská srovnávací základna byla vysoká," řekl generální ředitel SPS Miloslav Mašek. Příští rok podle něj vzroste investiční výstavba až o pět procent.

Celkový objem stavební produkce letos podle něho dosáhne zhruba 280 miliard korun po loňských 264 miliardách korun. Letos podle něj dvě třetiny stavebních firem zvýšily rentabilitu výkonů na tři až čtyři procenta. "Slabinou ale zůstává relace mezi produktivitou práce a růstem mezd, který ji předstihuje asi 2,5 krát," uvedl Mašek s tím, že letos růst mezd překročí sedm procent, tedy hranici 16.000 korun.

Mzdové tarify ve stavebnictví se v příštím roce zvýší v průměru o 4,9 procenta. SPS se na tom minulý týden dohodl s odborovým svazem Stavba. Odboráři tak akceptovali argumenty podnikatelů, že je třeba zastavit negativní vývoj rychlejšího růstu mezd než produktivity práce. "Ustoupili také od požadavku zvýšení dovolené plošně o 5. týden a zvýšení příplatků za práci v noci a ve ztíženém prostředí," uvedl Mašek. Uzavřená dohoda tak umožňuje stavebním firmám nezvyšovat nominální mzdy, pokud k tomu nemají ekonomické podmínky.

Pokračující zájem zahraničních investorů a zvyšující se objem výstavby bytů označil ředitel SPS za pozitiva letošního roku. "Zájem investorů o Českou republiku je výrazně nejvyšší ze všech kandidátských zemí EU," upozornil.

Podnikatelé ve stavebnictví s napětím očekávali, zda letos nedojde ke zpomalení nebo dokonce stagnaci, uvedl Mašek. "Důvodem obav bylo zbrzdění ekonomického vývoje nejen v ČR, ale v celé Evropě a zejména v Německu, které patří k našim největším obchodním partnerům," vysvětlil ředitel. Letošní rok byl zároveň rokem volebním, což prý může odložit nebo zrušit investiční projekty a omezit finanční prostředky pro veřejné zakázky. Neočekávaným a podle něho závažným dopadem do letošní stavební sezóny byly i srpnové povodně.

Investice, rekonstrukce a velké opravy vyvolané povodněmi přinesou práci stavebnictví podle Maška až v příštích letech. "Letos bylo možné opravit pouze havarijní stavy obytných staveb a komunikací a napravit škody na rozestavěných stavbách," dodal.

Růst stavební výroby v příštím roce až o pět procent lze podle šéfa SPS očekávat díky nutnosti provedení celé řady staveb v oblasti komunikací a ekologických staveb a předpokládanému oživení české i evropské ekonomiky. "Pokud by se podařilo konečně zrušit regulaci nájemného, mohla by se nastartovat ve větším objemu i údržba a opravy bytového fondu," doplnil. -čtk-